Tilaaminen Taobaosta

Taobao on Kiinan Ebay, jossa niin yksityiset henkilöt kuin yrityksetkin voivat myydä tuotteitaan. Koska Kiinassa valmistetaan paljon nukkeja, on Taobaossa myynnissä kaikenlaista nukketavaraa kuin tietenkin niitä itse nukkejakin. Tämän artikkelin tarkoitus on kertoa vähän, mistä tässä kauppapaikassa on kyse.

Miksi ostaisin Taobaosta?

Taobaon valikoima on laaja, koska se on kokoelma kauppoja. Itse asiassa monet länsimaihin myyvät nukkekaupat myvät aivan samoja tuotteita, kuin mitä Taobaosta löytyy. Valikoima on kuitenkin vielä suurempi, koska voit löytää myös sellaisia asioita, joita länsimaihin välittävät kaupat eivät ole ottaneet valikoimiinsa.

Jotkin kiinalaiset firmat tekevät myös erikoisjulkaisuja, joita saa vain Taobaon kautta. Esimerkiksi tuotteen valmistusmäärä on niin pieni, ettei sitä riitä jälleenmyyjille, vaan kaikki tuotteet myydään Taobaon kautta.

Tuotteiden hinnat ovat usein huomattavasti jälleenmyyjien hintoja matalammat. Taobaosta voi tehdä paljon hienoja löytöjä pilkkahintaan. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä tilauksesta koituvat kulut, välityspalkkiot sekä postikulut.

Koska tilaus Taobaosta tehdään joka tapauksessa Taobao-välittäjän kautta, menevät kaikki ostamasi tuotteet ensiksi välittäjälle. Tämä käy Kiinan sisäisellä postilla, joka on hyvin halpaa kansainväliseen postiin verrattuna. Voit siis suhteellisen huoletta kerätä mielitavarasi eri kaupoista ja saada ne yhtenä pakettina välittäjältäsi. Maksat korkeat kansainväliset postikulut vain kerran.

 

Mikä välittäjä?

Taobao on Kiinan sisäinen kauppapaikka, eikä sieltä yleensä pysty tilaamaan ulkomaiseen osoitteeseen. Jotkin kaupat tekevät tässä poikkeuksen, mutta tällöin kannattaa olla yhteydessä suoraan itse kauppaan yksityiskohtien selvittämiseksi.

On kuitenkin olemassa useita välittäjiä, niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiäkin, jotka pystyvät tekemään tilaukset puolestasi. Kun tuotteet ovat saapuneet välittäjälle, he postittavat ne sinulle yhtenä pakettina.

Välittäjät perivät palveluksistaan palkkion, joka on usein prosenttiosuus tilauksesi summasta. Osuus vaihtelee 5-10% luokassa. Välittäjät perivät usein lisäksi Paypal-kulut asiakkaalta, jotta ne eivät jäisi heidän tappiokseen. Nämä kaikki kulut kannattaa ottaa huomioon, kun mietit ostoksesi todellista lopullista hintaa.

Välittäjiä on useita ja googlaamalla “taobao agent” löytyy jo monia vaihtoehtoja. Myös DoA:ssa on yksityisiä välittäjiä. Kannattaa tutustua välittäjiin huolella, jotta saat sinulle parhaiten sopivan palvelun. Jotkut pitävät alemmasta välityspalkkiosta, toiset sujuvasta sivustosta, toiset taas yksilöllisemmästä palvelusta tai esimerkiksi asiatuntijuudesta nukkeostoksiin liittyen.

Jotkut välittäjät ottavat tilaukset yksityisviesteillä tai sähköpostilla, ehkäpä nettilomakkeella. Näissä tarvitsee usein ottaa ylös tuotteen linkki ja haluamasi tuotteen tiedot (koko, väri, muut vaihtoehdot). Välittäjä pyytää sinulta maksun usein Paypaliinsa ja maksettuasi tilaus tehdään. Ulkomaan postit pyydetään usein erikseen, kunhan kaikki tuotteet ovat saapuneet.

Etenkin isoimmilla välittäjäfirmoilla on monitoimiset nettisivut, joissa voi olla ostoskori-tyyppisiä ratkaisuja. Parhaassa tapauksessa sinun tarvitsee vain laittaa tuotteen linkki ostokoriin, jolloi sivusto löytää itse tavaran vaihtoehdot, joita valitset nappuloilla. Maksat tilauksen kuten normaalistikin verkkokaupassa ja yleensä ulkomaanpostit jälkikäteen, kun tilaus on valmis toimitettavaksi sinulle.

 

Miten löydän haluamani tuotteet?

Tässä Google on suuri ystäväsi. “BJD Taobao shop” on hyvä hakusana, jolla löydät linkkejä Taobaon nukkekauppoihin. Taobao on kiinaksi, joten ota Googlen kääntäjä avuksi, jolloin sivut kääntyvät automaattisesti englanniksi tai suomeksi, miten vain haluat. Huomaa kuitenkin, että käännöskukkasilta ei voi välttyä, joten kannattaa pysyä skarppina.

Usein sana ‘tuote’ kääntyy englanniksi sanana ‘baby’ ja suomeksi ‘vauva’. Kun siis kaupasta löytyy linkki ‘kaikki kategoriat’ ja sen alta ‘kaikki vauvat’, niin siitä näkee kaupan koko valikoiman. Nukkekaupat järjestävät usein tavarat koon mukaan, ja ne on helppo tunnistaa 1/3, 1/4 ja 1/6 merkinnoistään. Klikkaile sivupalkista kategorioita ja löydä haluamasi.

Joillakin suurilla välittäjillä on sivustollaan suoraan hakutoiminto, johon voi kirjoittaa hakusanoja englanniksi. Tällöin sivusto kääntää haun kiinaksi ja hakee tuotteita Taobaosta. Ei kannata laittaa liian hankalia hakusanoja, mutta esim “1/6 bjd shoe” tai “bjd sd dress” tuottavat kyllä tuloksia.

 

Mitä pitää varoa?

Taobaoon pätee sama kuin kaikkeen muuhunkin: jos se on liian hyvää ollakseen totta, se ei varmasti ole totta.

Taobaosta saa ostettua laillisia nukkeja halvemmalla, kuin mitä jälleenmyyjät pyytävät, mutta jos hinta on huomattavan alhainen, voi olla kyse väärennöksestä (esim recast-nukke, mutta voi olla kyse muustakin tuotteesta). Joka tapauksessa suosittelen, että tarkistat arvosteluja kaupoista ensin, ettet pety. Taobaossa on kuitenkin useita aivan laillisia kauppoja ja jälleenmyyjiä, joista löytyy kyllä helposti tietoa.

Taobaossa ei myöskään näy ‘sold out’-tuotteet samalla lailla kuin muissa kauppapaikoissa. Usein, jos tuotteen hinta on äärimmäisen korkea, kuten 99999 yuania, niin tuote on varmasti jo loppunut.

Voi myös käydä niin, että haluamasi tuote myy loppuun, ennen kuin välittäjäsi ehtii tehdä tilauksen. Rahojen palautuksesta kannattaa keskustella välittäjän kanssa, ellei heillä ole asiaan selvät ohjeet.

 

**

Ei muuta kuin ostamaan! Joitain arvioita Taobaon kaupoista ja välittäjistä voi löytyö Hartsilapset-foorumin arvosteluketjusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.