Tee-se-itse: alpakkaperuukki

Alpakan karva on hienoa eläinkarvaa, joka on paljon ohuempaa kuin ihmishius tai tekokuitu. Alpakkakarvasta tehty peruukki näyttää siis usein luonnollisemmalta pienen nuken päässä. Luonnokuituna alpakkaa voi pestä, värjätä ja käsitellä pääosin kuten ihmishiuksiakin. Karvaa myydään yleensä kerittyinä tuppoina ja tästä irtokarvasta voi itse valmistaa nukellesi nätin peruukin.

Materiaalin hankinta

tämä karva ei ole S-laatua, koska se on himmeää ja hieman karkeaa

Alpakkakarvaa voi ostaa alpakkafarmeilta, näiden nettisivuilta, Ebaystä ja Etsystä. Laadussa on kuitenkin eroja ja oikein hyvä karva voi tuntua kalliilta. Se näkyy kuitenkin lopputuloksessa.

Useimmiten nuken peruukkeihin käytetään Suri-alpakan karvaa, mutta myös karkeampi Huacaya sopii peruukkeihin.

Eroa on myös siinä, missä kunnossa karva tulee sinulle. Jotkut kaupat myyvät valmiiksi käsiteltyä karvaa, joka on jo pesty, harjattu ja jopa värjätty. Toisesta kaupasta saat halvemalla ‘raakaa’ karvaa, jota ei ole käsitelty vielä lainkaan.

Karvan esikäsittely ei kuulu tämän artikkelin piiriin, joten lähdemme siitä, että sinulla on jo valmiiksi hoidettua karvaa tarvitsemasi määrä. Pikaohjeena kuitenkin: erottele karvakasasta sortuvia, harjaa niistä siistejä puntteja. Pese puntit hellästi saippualla ja haalealla vedellä, mutta varo vanuttamasta karvaa, mieluummin uita saippuavedessä kuin hankaat. Käsittele hoitoaineella, huuhtele ja anna kuivua. Voit myös kuivattaa karvapuntit jonkin esineen ympärille kierrettyinä, jolloin saat säännöllistä kiharaa.

 

Peruukintekotarvikkeet

Tarvitset:
– karvapuntteja (oikeaa määrää on vaikeaa arvioida)
– valkoista liimaa (Erikeeper tai vastaava yleisliima)
– siveltimen tai levittimen
– harjan ja sakset
– pohjakangasta
– kuminauhoja
– kelmua
– kynän
– kameran, jolla voit ottaa some-ystäviäsi ravisuttavia kuvia keskeneräisestä peruukintekoprosessista

Lisäksi tarvitset jonkin asian liimalle, oma halpa versioni on vanupuikkopaketin kansi. Muovipinnalta liima lähtee helposti raaputtamalla irti kuivuttuaan. Lisäksi käytän itse liiman levittimenä poikkileikattua vanupuikkoa, jolla karvat saa hyvin paikoilleen.

Ennen peruukin teon aloittamista suojaa nukkesi kelmulla ja varmista kelmun pysyminen kuminauhoilla.

Peruukkipohja

Pohjakankaaksi käy oikeastaan mikä vain kangas. Kannattaa valita kuitenkin yksivärinen kangas, joka vastaa joko nuken resiiniväriä tai peruukin väriä. Mustalle peruukille voit ottaa mustan pohjakankaan, joka peittää mahdollisia kaljuja laikkuja. Olen itse kokeillut niin puuvillakagasta, trikookangasta, kuin sifonkia, joka on suosikkini. Puuvillakangas on helposti saatavilla, ja siitä voi tehdä pohjan leikkaamalla useampia kangaspaljoa, jotka liimataan yhteen. Tämä jättää kuitenkin helposti rosoisia saumoja. Trikoosta saa pohjan venyttämällä trikoon yhtenä kappaleena nuken pään yli. Tämä välttää saumat, mutta kangas voi olla usein melko paksua. Silti aivan toimiva pohjakangas, joka pitää napakasti.

koita vetää kangasta siten, että rypyt jäävät pohjan taka-alalle ja mahdollisimman litteiksi

Suosikkini, ja tässä tutoriaalissa käytetty materiaali, on sifonki. Se on niin ohutta, että se muotoutuu hyvin myös liiman kuivuttua, eikä jätä niin korkeita saumoja kuin puuvilla. Pohjan ohuuden takia peruukki voi kuitenkin tuntua löysälle, mutta korjaan tämän pitämällä sen alla wig cappia tai laittamalla peruukin alle sinitarraa.

pohjan takana voi olla enemmän taitoksia, koska ne jäävät kaikki hiusten alle piiloon

Venytä kangas nuken pään ylikoettaen pitää pinta mahdollisimman sileänä. Pingota paikoilleen kuminauhan avulla, jättäen kuminauha nuken silmie ja korvien yli. Tästä saat myöhempää vaihetta varten hyvät apuviivat pohjan leikkaamiseksi.

et tarvitse näinkään paljoa liimaa ensimmäiseen kerrokseen
levitä liimaa myös kuminauharajojen ylitse, etenkin korvien kohdalla

Sivele koko pohjan pinta liimalla, jotta pohja pitää muotonsa leikattuna. Tähän käytän leveäteräistä sivellintä, jotta liima levittyy tasaisesti ja nopeasti. Anna kuivua kunnolla, usein yön yli.

teen eteen usein parit apuviivat, leikkaan ensin vähemmän ja sitten enemmän mallaten pohjaa nuken päässä

Kun liima on täysin kuivunut, irrota päällimmäiset kuminauhat. Hahmottele kynällä peruukin rajat: mistä menee hiusraja ja kuinka pitkälle niskaan peruukkipohja ulottuu. Pohjan muoto on sinusta kiinni, voit tehdä vain puolipallon muotoisen pohjan halutessasi. Itse olen tottunut tekemään pohjan, jossa on ‘pulisongin’ paikat, jotta minun on myöhemmin helpompaa muistaa, kumpi puoli peruukista on edessä.

koska en tee etuhiuksia, leikkasin edestä enemmän
leikkasin korvan ympäri ja takaa noudattaen kuminauhan rajoja

Irrota pohja nuken päästä ja leikkaa haluamasi muoto. Leikkaa mieluummin ensin liian vähän, kuin liikaa! Testaa pohjaa nuken päähän tarvittaessa.

Kun pohja on valmis, asettele se takaisin nuken päähän. Pidä edelleen kelmu nuken ja peruukin välissä!

Karvan liimaaminen

tälläinen pieni määrä riittää hyvin yhden sortuvan liimaamiseksi

Aloita karvan liimaaminen pohjan ulkoreunoilta ja etene kerroksittain sisäänpäin. Itse aloitan takatukasta, ja vasta korvien kohdalla alan tehdä myös etutukkaa.

suortuva, joka on leikattu tasaiseksi liimattavasta päästä

Mikäli aiot tehdä yhtä pitkän peruukin, kuin karvasi antaa myöden: irrota puntista pieni sortuva ja leikkaa sen yläpää tasaiseksi. Ota pienellä levittimellä (pieni sivellin tai se leikattu vanupuikko) vähän liimaa ja levitä se pohjaan haluamaasi kohtaan. Laita tämän liiman päälle sortuva ja levitä lisää liimaa päälle, jotta kaikki karvat ovat varmasti kiinni. Voit tehdä samalla tavalla kokonaisen rivistön kerralla.

Jos taas olet tekemässä lyhyempää peruukkia: mieti valmiiksi, minkä mittaisen peruukin haluat ja haluatko peruukista kenties kerrostetun. Entä haluatko luonnolliset latvat vai suoran leikkauksen? Etenkin jos leikkaus saa näkyä lopputuloksessa, voit tarvittaessa leikata yhden suortuvan useaan lyhyempään osaan, jolloin säästät karvan määrässä. Kehotan jättämään latvapalat peruukin etu- tai päälliosaan liimattaviksi. Jos haluat näyttää alpakan luonnolliset latvat koko peruukissa, niin leikkaa suortuvaa jo tässä kohtaa oikean mittaiseksi lyhentämällä yläpäästä. Mittaa aina kukin suortuva jo tehtyä peruukkia vasten, jotta latvat osuvat samoille kohdille.

yksi kerros on valmis, anna kuivua!

Kun olet tehnyt yhden rivin liimausta, anna liiman kuivua kunnolla, jotta päälle liimattavat kerrokset eivät takertuisi alempien kerrosten liimaan! Peruukin tekoon voi mennä useampi päivä, kun joka päivä teet vain pienen kerroksen kerrallaan.

varsinkin peruukin takana kerrosten välin on oltava iso

Jatka kerrosten tekemistä. Jätä varsinkin peruukin taakse runsaasti tilaa (ainakin 5mm, mieluusti vähän enemmän) kerrosten väliin, ellet ole tavoittelemassa afrotyyliä. Päälle tulevat karvakerrokset häiventävät kaljut kohdat kyllä tehokkaasti. Todella lyhyessä peruukissa välit voi kuitenkin jättää pieniksi, jotta lopputulos on luonnollisen pörröinen.

etuhiukset on liimattu vinoon, jotta ne kaartuvat pois kasvojen edestä

Tehdessäsi etutukkaa mieti jo valmiiksi, millaisen lookin haluat. Jos hiusten tulisi kaartua kasvojen ympärille, liimaa karvat vinoon, jotta ne laskeutuvat oikeaan suuntaan jo valmiiksi. Jos käytät kiharoita, mallaa ja pyörittele niitä peruukin vieressä ennen liimausta, jotta saat kiharat juuri oikaan kohtaan.

Sivujakauksen tekeminen

Alpakkaperuukin viimeistelyyn on monia eri tapoja, ja ne johtavat hieman erilaisiin lopputuloksiin. Kaikki eivät sovi kaikille kampauksille. Tässä artikkelissa teemme vapaan sivujakauksen.

limittäin liimaaminen aloitettu, mutta suortuvat saavat olla tätäkin enemmän päällekkäin

Mieti jo valmiiksi, kummalle puolelle haluat jakauksen. Liimaa suortuvia vinoon peruukin etuosassa, jotta hiukset eivät roikkuisi nuken silmillä. Jakauksen kohdalla liimaa sortuvia ristiin. Eli: liimaa ensi yksi suortuva jakauksen mukaisesti. Liimaa tämän päälle toinen suortuva toiseen suuntaan niin että tämä suortuva peittää aiemman liimauksen. Toista toiselle puolelle.

suortuvat on kunnolla limittäin ja päällä on vain yksi liimaläikkä jäljellä

Kun peruukki on liimattu lähes loppuun, siinä näkyy enää yks kaistale liimaa, joka pitäisi saada piiloon. Tätä varten tehdään jakauskaistale, jonka voit tehdä jo aiemminkin odotellessasi muun liiman kuivumista.

jakauskaistale liimattuna, jätetään kuivumaan

Jakausta varten ota paksumpi suortuva karvaa ja levitä se liuskaksi. Laita sen yläpäähän liimaa molemmin puolin, jotta kaikki karvat pysyvät kiinni. Itse teen tämän liima-alustaani hyödyntäen. Koita saada liiman rajasta mahdollisimman suora ja yhteneväinen molemmin puolin. Jätä sitten liuska kuivumaan vaikka yön yli.

Kun liima on kuivunut, voit trimmata liimatun pään siistimmäksi saksilla. Kokeile samalla, kumpaan suuntaan karva taittuu nätimmin liiman reunaa pitkin.

jakauspala on liimattu paikoilleen

Laita liimaa sille puolelle liimattua osaa, joka jäisi taitettaessa peruukkia vasten. Aseta liuska sitten peruukissa näkyvää liimaa vasten siten, että kun hiukset taitetaan, ei jakaukseen jää näkyviin enää liimaa. Älä kuitenkaan taita vielä, vaan anna kuivua.

käännetty jakaus, tämä pitää vielä antaa asettua, jotta kääntö pysyy paikoillaan

Kun viimeinenkin liimaus on kuivunut, voit taittaa jakauskaistaleen oikein päin, jolloin sen paksumpi pinta peittää kaiken liiman. Jotta hiukset pysyisivät nätisti litteänä, voit hennosti kostuttaa karvaa ja asetella sitä. Voit myös vetää peruukin päälle lisää kelmua ja kuminauhaa, jolloin paino saa hiukset asettumaan litteiksi.

peruukki on nyt valmis loppuviimeistelyjä varten

Voit nyt harjata peruukkiasi, mutten suosittele tekemään niin liian rajusti, etteivät kaikki liimat lähde. Irtohiuksia voi lähteä peruukista ensimmäisellä harjauksella. Voit myös käyttää siihen muotoilutuotteita tai leikata sitä.

esimerkki peruukin stailauksesta

Onnea uudesta peruukistasi! Postaa vaikka kommentteihin kuva omasta ensimmäisestä tuotoksestasi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *