Recastit eli tuoteväärennökset

Harrastuksemme kasvava ongelma on niinsanonut recast -nuket, joilla viitataan väärennettyihin nukkeihin, eli tuotekopioihin.

Ison ongelman väärennöksistä tekee se, että ne ovat edullisia ja helposti saatavilla ebaysta, aliexpressistä, taobaosta ja erillisiltä sivuilta, jotka usein ilmaantuvat ensimmäisenä google-hakuun jos haet pallonivelnukkeja geneerisillä termeillä. Tällä tavalla tietämättömän ostajan on helppo vahingossa ostaa tuoteväärennös ja tukea väärennöstoiminnan jatkumista.

Mikäli pyytää nukkea lahjaksi perheenjäseneltä, tulisi heitä myös varoittaa tuoteväärennöksistä, sillä sellaisen omistaminen ja jakaminen väärissä paikoissa voi leimata harrastajan pitkäksi aikaa, vaikka hän ei itse olisi tietoinen näistä asioista.

 

Mikä tarkalleen on recast?

Termi recast tarkoittaa uudelleen valettua, eli valukopiota, ja se on itsessään neutraali termi. Useat firmat valavat omia tuotteitaan uudelleen, sillä nukkien muotit eivät kestä ikuisesti ja alkuperäinen prototyyppi kuluu valamisprosessissa, joten se täytyy joko restauroida tai muottien tekemiseen täytyy käyttää toista (jo aiemmin valettua) nukkea.

BJD-harrastuksen piireissä recast kuitenkin tarkoittaa lähes poikkeuksetta laittomia tuotekopioita, eli väärennöksiä. Väärennetyt nuket valetaan toisen tekijän toimesta, alkuperäiseltä valmistajalta hankitusta nukesta. Alkuperäinen tekijä/firma ei ole ollut mukana tuotteen tekemisessä missään muodossa, joten heidän tekijänoikeuksiaan rikotaan törkeästi.

 

Miksi niitä ei hyväksytä?

Syitä on monia, mutta suurin on se, että harrastajat haluavat tukea artisteja, jotka tekevät nukkeja. Iso osa harrastajista on itsekin jonkinsortin artisti ja ymmärtää aidon nuken arvon. Jokainen väärennöksen osto vaikuttaa negatiivisesti alkuperäisen nuken tekijään (sekä henkisesti, että rahallisesti) ja ennen kaikkea tukee väärennöstoiminnan jatkumista.

Tästä syystä hartsiyhteisö suhtautuu kopionukkeihin kielteisesti ja useat isoimmat keskustelualueet ja ryhmät kieltävät kopionuket täysin. Tähän lasketaan myös fyysiset tapaamiset, joihin harrastajat tuovat nukkejaan. Tuoteväärennöksen tuominen forumille, ryhmään tai tapaamiseen voi johtaa erittäin tylyyn vastaanottoon. Jos tältä haluaa välttyä ei kannata sekaantua väärennöksiin ollenkaan.

Me Hartsilapsissa haluamme pitää harrastuksen laillisena ja tukea nukentekijöitä ja näin ollen tuoteväärennökset ovat kiellettyjä myös meidän sivustollamme. Niiden jakaminen, mainostaminen, myyminen, vaihtaminen ja esiintuonti positiivisessa valossa on kiellettyä.

Olisi syytä myös huomioida, että tuoteväärennösten maahantuonti on laitonta Suomessa ja useassa muussa maassa. Mikäli väärennös ilmiannetaan tullille, se takavarikoi ja tuhoaa tuotteen (voit lukea lisää tullin sivulta). Joissain maissa myös väärennösten osto ja omistaminen on laitonta. Suomessa niiden myyminen on kiellettyä useilla myyntipaikoilla (kuten huuto.net tai tori.fi), ja kyseiset listaukset poistetaan. Jos on epähuomiossa tilannut kopionuken ja maksanut esimerkiksi Paypalilla, voi PP:n ottaa yhteyttä. Rahat pitäisi pystyä saamaan takaisin, koska tuoteväärennösten myyminen ei ole laillista toimintaa.

 

Mitä haittaa kopioiden ostosta on?

Jos lähetään rahallisesta haitasta, niin vaikka BJD valmistajista puhutaan firmoina, ne ovat usein vain yhden tai muutaman taiteilijan pyörittämiä pienyrityksiä. Suurimmalla osalla firmoista on alle 5 työntekijää, osa työskentelee yksin/perheensä kanssa. Isoimmillakaan firmoilla ei ole kuin 10-20 työntekijää, joten millään keinolla ei voida puhua isoista yrityksistä, jotka tekevät miljoonavoittoa. Nuken teko on yleensä ammatti, joka valitaan koska sitä rakastaa, ei siksi että sillä rikastuu.

Väärentäjät eivät pelkästään myy kopioituja nukkeja laittomasti vaan pyörittävät isoa bisnestä siinä ohessa. Siellä tahkotaan semmoisia summia, että vasta kävi ilmi erään väärentäjän onnistuneen hankkimaan itselleen useiden kymmenien alkuperäisten firmojen tuotemerkit. Tuotemerkin rekisteröiminen on kallista ja siksi suurinosa pienyrityksistä ei sellaisia pysty hankkimaan. Nyt ne ovat väärentäjällä, joka voi niiden avulla estää alkuperäisiä firmoja myymästä omia tuotteitaan omalla merkillään Kiinassa (joka on n.30% BJ-nukkien markkinoista). Osa tuotemerkeistä on rekisteröinnissä myös Usassa ja Euroopan Unionissa.

Kopionukkejen yleistyminen on myös vaikuttanut nukkejen jälleenmyyntimarkkinoihin. Ostajat ovat varuillaan, koska väärennöksiä myydään välillä aitoina, aitojen hinnalla. Myyjät eivät saa vanhoja nukkejaan eteenpäin koska niillä ei välttämättä ole koskaan ollutkaan aitoustodistuksia. Toimivat jälleenmyyntimarkkinat ovat tärkeä osa harrastusta, sillä raha jonka myyjä saa vanhasta nukesta, usein menee uuden nuken tai sen tarvikkeiden ostoon

 

Miten kopionuket eroavat aidoista?

Periaatteessa eivät mitenkään, koska väärennös on valukopio alkuperäisestä nukesta. Mutta todellisuudessa eroja on paljon. Väärennösten alkuaikoina erot olivat selviä ja laatu huomattavasti heikompi kuin alkuperäisissä nukeissa. Vikoihin lukeutui yksityiskohtien uupuminen, huonosti istuvat nivelet, isot saumat tai tuplasaumat, valujämät osien reunoissa yms. Nykyään väärennösbisnes on kasvanut ja väärentäjillä on enemmän työntekijöitä varmistamassa että nuket ovat mahdollisimman paljon aidon näköisiä, joten niitä voi olla todella vaikea erottaa aidoista. Suurin näkyvä ero tänä päivänä on, että väärennettyjä nukkeja ei aina saa täysin samoissa ihonväreissä kuin alkuperäisiltä tekijöiltä, ja niitä voi myös saada aivan erilaisissa väreissä, mitä alkuperäinen firma ei ole koskaan tarjonnutkaan. Jotkut väärentäjät myös kopioivat aitoustodistuksia, laatikoita ja firman meikkejä saadakseen kopionsa näyttämään aidoilta.

 

Mistä tiedän jos henkilö/sivusto myy kopionukkeja? / Miten tunnistan väärennöksen?

Hinta on yleensä hyvä ilmaisin. Etenkin mikäli sivusto/myyjä myy nukkeja usealta firmalta, on hyvä idea selvittää alkuperäinen firman hinta ja verrata niitä: jos hinnoissa on suuri ero, sivusto jolla olit myy kopioita. Virallisilla jälleenmyyjillä voi olla pieniä hintaeroja alkuperäiseen nähden, koska he saattavat saada firmoilta tukkualennuksia, tai niissä voi olla esim. Euroopan maahantuontiverot mukana hinnassa. Mutta jälleenmyyjillä ei koskaan ole yli 50% halvempia nukkeja kuin alkuperäisillä firmoilla. Väärennösmyyjät tunnistaa myös siitä, että heillä on usein myynnissä paljon limited-nukkeja, joita alkuperäinen firma ei ole enää aikoihin myynyt. Lisäksi väärentäjät eivät aina mainitse nuken mallia myynti-ilmoituksessa, vaan sen sijaan lisäävät hakusanoiksi eri firmojen nimiä. Aito myyjä mainitsee aina nuken alkuperäisen firman ja mallin. Jos myyjä epäilyttää on aina hyvä idea kysyä alkuperäiseltä firmalta onko kyseessä virallinen jälleenmyyjä. Jälleenmyyjät on usein myös listattu jonnekin firmojen sivuille.

Yksittäisiltä ihmisiltä nukkeja ostettaessa tulee kiinnittää huomiota nuken väriin (onko alkuperäinen valmistaja koskaan tarjonnut sitä, onko se sopiva nuken ikään nähden), löytyykö siitä aitoustodistusta (kaikilta firmoilta ei ole saanut/saa vieläkään), löytyykö firman laatikkoa/kassia jne. Lisäksi voi katsoa näkyykö nukessa selviä merkkejä kopionuken huonosta laadusta, joskaan tämä ei nykyään enää ole selvä ilmaisin väärennöksestä, koska myös aidoilta firmoilta voi joskus tulla huonompia kappaleita ja jotkut kopiot ovat päällepäin täydellisiä. Ostajalla on aina oikeus kysyä nuken aiemmista omistajista tai pyytää kopiota tilausvahvistuksesta mikäli se on tullut suoraan firmalta/jälleenmyyjältä. Myyjän pitäisi aina olla valmis todistamaan nuken aitous, mikäli siihen pystyy (vanhojen nukkejen kohdalla tämä voi olla vaikeaa). Mikäli nukella on aitoustodistuksessa jonkinmoinen koodi, sen voi lähettää alkuperäiselle firmalle ja kysyä vastaavatko heidän tietonsa myynnissä olevaa nukkea (malli, väri, alkuperäinen ostaja).

Koskaan ei myöskään ole väärin kysyä muilta harrastajilta vaikuttaako nukke aidolta vai ei. Harrastajat ovat yleensä innokkaita auttamaan, koska väärennökset ovat iso riesa.

 

Miksi alkuperäiset nuket ovat niin kalliita, jos väärennöksiä saa halvalla?

Tässä onkin väärennösten ja aitojen isoin ero ja se johtuu siitä, että kuten aiemmin mainittu: nukkefirmat ovat pienyrityksiä ja yrityksillä on kuluja. Nuken valmistukseen kuuluu lukemattomia vaiheita sen alkuperäisen luonnoksen ja valmiin nuken uudelle omistajalle saapumisen väliin. Itse nuken valmistus voi kestää viikoista vuosiin, riippuen miten paljon aikaa sen tekijällä on käyttää. Täysipäiväinen nukketaiteilija voi saada nuken tehtyä muutamassa viikossa, mutta jos samalla pitää pyörittää yritystä ja valmistaa aiempia tuotteita asiakkaille -tai tehdä päivätöitä, voi tämä venyä kuukausiksi. Prototyypin valmistamiseen kuluu paljon enemmän materiaalia kuin sen valamiseen sitten kun se on valmis, ja materiaalit maksavat. Jos olet yritys ja sinulla on useampi nukentekijä, heille pitää maksaa palkkaa. Jokainen alansa osaaja ansaitsee osaamistaan vastaavan palkan.

Kun nukke on viimein valmis, työ ei vielä ole loppunut. Valmis nukke pitää maalata, koota, stailata, kuvata ja sitten sitä pitää markkinoida ja mainostaa. Kaikki tämä vie lisää aikaa ja rahaa. Kun viimein ollaan sellaisessa tilanteessa että valmis nukke on löytänyt asiakkaat, pitää se laittaa valmistukseen. Tämä tarkoittaa että muotit pitää tehdä, nukkeja pitää valaa, niitä pitää porata, hioa, siistiä ja maalata. Tässä on taas paljon käsityötä, mitä ei voi koneellistaa. Lisäksi valmiille tuotteille pitää vielä teettää aitoustodistukset/paperit (kiitos väärentäjien), laatikot yms. ennen kuin ne voidaan lähettää uusille omistajille.

Lopuksi yritykset joutuvat maksamaan laskuja, tilojen vuokraa, veroja ja muita maksuja mitä yrityksen pyörittämiseen kuuluu. Maasta riippuen nämä voivat olla todella korkeita, eikä yksittäiselle artistille välättämättä jää juuri mitään voittoa omaa palkkaa lukuunottamatta.

Väärentäjä käyttää alkuperäisen firman työtä hyväkseen siihen saakka, että nukella on jo asiakkaita. Tässä vaiheessa he hankkivat alkuperäisen nuken itselleen ja mainostavat sitä alkuperäisen valmistajan kuvilla ja nimellä. Sitten he alkavat valmistaa siitä muotteja ja valamaan kopioita. Koska väärentäjillä on isommat tuotevalikoimat kuin yhdelläkään aitoja nukkeja valmistavalla firmalla ja väärennösten valmistusaika on niin lyhyt, on selvää että väärennöstoiminta on massiivista tehdasluokan bisnestä (verrattuna taiteilijoihin joilla on usein pieni paja omassa kodissa). Kiinassa väärentäminen ylipäätänsä on suuremmanluokan tuottamista. Väärennökset valmistetaan isoissa tehtaissa ja työntekijät tulevat köyhistä oloista ilman koulutusta, eikä heille tarjota työturvaa tai muutenkaan kunnollisia työoloja. Materiaalikuluista leikataan sekoittamalla mukaan halvempia aineita, koska riittää että se näyttää samalta. Polyuretaanihartsi, mistä nämä nuket valmistetaan, on erittäin myrkyllinen aine ennen kuin se kovettuu, eikä tämmöisissä tehtaissa välitetä työntekijöiden turvallisuudesta. Lisäksi kouluttamattoman työntekijän valmistama tuote voi olla vaarallinen, mikäli sitä ei ole valmistettu oikein.

Lyhyesti: Väärennökset ovat halpoja koska väärentäjä hyppää yli kaikki alkuperäisen nuken valmistuksen vaiheet, käyttää halpaa työvoimaa, leikkaa työturvallisuudesta, tekee isoja määriä tuotetta kerralla ja käyttää myös halvempaa materiaalia (vaikka se näyttääkin päällepäin samalta). Kopionuket ovat tehtaalla tehtyjä massatuotteita, eivätkä todellakaan valmistettu sellaisella toimintamallilla jota tulisi tukea.


Kaikki aidot nuket eivät kuitenkaan ole yhtä kalliita
ja joitain malleja saa jopa edullisemmin kuin kopionukkeja. Tässä linkkejä muutamiin edullisempiin nukkeihin joko suoraan firman sivulle tai välittäjän sivulle: 5Star Doll, Akagi Doll, Angel of Dream, Bobobie, Doll Family-A, Doll Family-H, Doll Leaves, Doll Love, Hujoo, Impldoll, Island Doll, Mirodoll, MYou Doll, Resinsoul.
(Voit myös käydä katsomassa DoAn listan alle $300 nukeista)

 

Loppusanat

Haluamme pitää nukkeharrastuksen laillisena ja turvallisena kaikille harrastajille. Haluamme myös tukea taiteilijoita sekä harrastuksessa, että sen ulkopuolella. Kaiken yllämainitun ja lukemattomien muiden syiden vuoksi Hartsilapset ei hyväksy tuoteväärennöksiä sivustolla, foorumilla tai muilla virallisilla kanavillaan. Toivomme myös, että muut harrastajat jakaisivat tietoa väärennöksistä ja edesauttaisivat näin harrastuksen jatkumista.

Linkkejä

Nukketaiteilijoiden vetoomukset Den of Angels forumilla (englanniksi)

Sosiaalinen media

instagram #probjdartists
tumblr #probjdartists

Leave a Reply

Your email address will not be published.