Sanasto

ABJD: (Paljon käytettyjä muotoja ovat ABJ ja BJD) ABJD tulee sanoista Asian Ball Jointed Doll eli suomeksi “aasialainen pallonivel nukke”.

After Event: Dolpan “jälkitapahtuma”, jossa on mahdollisuus ostaa mm. varsinaisen Dolpan limited-nukkeja. After Eventit järjestetään yleensä myös internetissä ulkomaalaisille harrastajille, jolloin heilläkin on mahdollisuus koittaa onneaan limited-nukkejen hankinnassa. After Eventit järjestetään yleensä muutaman viikon jälkeen varsinaisesta Dolpasta.

Blushaus: (eng, blushing) Nuken vartalon varjostaminen. Varjostetaan esimerkiksi polvet, kyynerpäät, rinta ja intiimialueet. Blushaamiseen käytetään samoja välineitä kuin face-upinkin tekemiseen.

Customointi: (eng. customise) Face-upin teko, blushaus ja hiomiset lasketaan kaikki nuken customoinniksi. Yleisesti ottaen customointi tarkoittaa nuken muokkaamista mieleisekseen. Nuken voi pitääsellaisena, kuin se tulee suoraan firmalta tai muokata nukestaan alusta asti mieleisensä.

Dolpa: Volksin järjestämä nukketapahtuma. Dolpa tulee sanoista Dolls Party. Dolpia järjestetään vuoden aikana useita ja niissä julkaistaan aina uusi limited-nukkeja ja vaatemallistoja, jotka tulevat myyntiin tapahtumassa. Tapahtumat järjestetään yleensä Japanissa mutta niitä on ollut myös Koreassa ja USAssa. Tapahtumassa on tuotteiden myynnin lisäksi omat tilansa harrastajien myyntipöydille. Harrastajat voivat tulla Dolpaan myymään tekemiään vaatteita ja nukketavaroita. Näistä pöydistä tekeekin todellisia löytöjä, koska paikan päälle tulee usein monia ns. nukkepiirien isoja nimiä myymään ja esittelemään tuotteitaan ja tuotoksiaan. Volks arpoo tilaisuudessa mm. myös One-off nukkeja ja järjestää muutakin mielenkiintoista ohjelmaa.

Face-up: Nuken kasvomeikki johon sisältyy yleensä kulmakarvat, alaripset, huulet, poskienpunaus ja kasvoihon varjostus. Jotkut harrastajat lisäävät nukkejen kasvoihin myös esimerkiksi maalattuja tatuointeja. Nuken yläripsinä toimivat liimatut tekoripset joskaan yläripsiä ei aina laiteta nukeille makuasioista johtuen. Faceuppin tekemiseen voi käyttää mm. pastelleja, vesivärikyniä, vesivärejä ja muita vesipohjaisia maaleja (kuten vesipohjaisia akryylimaaleja) sekä öljyttömiä ihmisten meikkejä. Tärkeintä on, ettei näissä materiaaleissa ole öljyä, sillä se voi vahingoittaa nuken materiaalia.

FCE: Tulee sanoista Free Choice Event. Soom järjestää suhteellisen säännöllisesti näitä eventtejä, joissa se tarjoaa tiettyjä päitä, vartaloita ja hartsivärejä, joista asiakas voi valita mieleisensä yhdistelmän. Yleisenä sääntönä Soom ei anna tehdä yhdistelmää, jota se on myynyt erikseen MD nukkena. FCE nukke on yleensä hieman tavallista limitediä kalliimpi.

FCS: Tulee sanoista Full Choice System. FCS-nuken voisi käsittää eräänlaisena mittatilaustyönukkena, sillä FCS-tilausta tehdessäsi saat valita nukellesi luettelosta kaikki mahdolliset osat päästä varpaisiin. Saat valita nukkesi koon (SD10, SD13 vai MSD), ihonvärin, sukupuolen, päämallin, kädet, jalat, jalkojen pituuden, face-upin, silmät ja peruukin. Lisäksi voit valita haluatko nuken sandattuna, suedattuna ja/tai päällysteetynä. Myös nuken stringauksen kireyden voi valita. Päämalleja on luikuisia erilaisia sekä SD- että MSD-kokoisille nukeille ja osa näistä päistä onkin mahdollista hankkia vain FCS:n kautta. FCS on myös ainut tapa hankkia tannattu Volks- nukke. Kun olet tehnyt tilauksen, nuken valmistumisessa vierähtää muutama viikko, joiden jälkeen voit noutaa (tai pyytää Volksia lähettämään nuken postitse mikäli asut Japanissa tai USA:ssa) nukkesi Volksilta. Noutaessasi nuken voit halutessasi pyytää Volksin henkilökuntaa järjestämään nukellesi erityisen naming ceremonyn, jossa nukkesi nimetään ja sille annetaan sielu. FCS-nuken voi hankkia vain Volksilta.

Hartsi: (eng. resin) Materiaali, jota on käytetty BJD-nukkeihin. Jotkut harrastajat käyttävät hartsille myös sanaa resiini.

Limited: Nukke, jota on tehty rajoitettu erä. Moni nukkefirma myy limited nukkeja, joita on yleensä myynnissä vain rajoitetun ajan ja jokin tietty määrä. Mm. Custom House myy paljon limited-nukkeja, joita on vain muutama. Limited-nukeilla on yleensä mukana myös vaatteita siinä missä normaalit nuket tulevat vaatteitta. Volks julakisee jokaisessa Dolpassaan uusia Limited-nukkeja, joita tehdään useita kappaleita mutta niitä on mahdollisuus saada vain tiettynä aikana.

MD: Tulee sanoista Monthly Doll. Soom julkaisi vuodesta 2008 lähtien uuden limited nuken kuukaudessa, ja näistä nukeista käytetään nimistystä MD. Samaa nukkemallia on myöhemmin voinut saada erikoisjulkaisuna (usein ihmisenä ja toisenlaisessa resiinivärissä kuin MD) tai FCE eventistä. MD tarkoittaa kuitenkin tuota ensimmäistä mallin julkaisua.

MSD: Tulee sanoista Mini Super Dollfie, joka on sekin Volksin nimitys noin 45cm korkuisille nukeille. MSD:tä käytetään yleisesti kaikista samankokoisista nukeista. Volksin SDC (=Super Dollfie Cute) kuuluu myös tähän samaan ryhmään, koska on suunnilleen samankokoinen. Myös nuket kuten esimerkiksi Alchemic Labon Unoa lasketaan MSD-luokkaan, vaikak ne ovatkin rakenteeltaa sirompia kuin MSD:t yleensä.

One-off: Volksin nukke, joka on meikattu ja puetettu todella kauniisti. Näitä nukkeja tehdään vain yksi kutakin, joskin nukkemallit ovat jo olemassa olevia Volksin malleja. Ainut ero muihin limited nukkeihin on se, että tämän näköisiä nukkeja on tehty vain yksi kappale, kun limitedejä on tehty useita kappaleita. One-offit ovat esillä Volksin liikkeissä ja mikäli mielii hankkia sellaisen, pitää täyttää arpajaislipuke, jossa on palkintona mahdollisuus ostaa valitsemansa One-off -nukke.

Posettaminen: (eng. to pose) Nuken asettelu eri asentoihin esimerkiksi valokuvatessa.

Päällystäminen: (eng. coating) Nuken päällystäminen tähän sopivalla spraylla. Tähän soveltuvat mm. Mr. Super Clear ja Testors. Nuket kannattaa päällystää hidastaakseen ajan kanssa tapahtuvaa, nuken materiaalin kellastumista. Päällystäminen auttaa myös nuken face-upin säilymisessä. Face-up ja blushaus onkin syytä päällystää, koska muuten maalit pyyhkiytyvät ja hinkkautuvat pois. Päällyste ikään kuin kiinnittää pastellit ja maalit nuken pintaan.

Sandaus: (eng, sanding) Eli nuken muottirajojen, kasvojen muodon ja vartalon hiominen mm. hiekkapaperilla. Monissa nukeissa on muottirajat (eng. seamline), jotka ovat tulleet, kun nukke on tehty hartsivalosmuotissa. Monet harrastajat hiovat ne pois nukeiltaan esteettisistä syistä. Jos haluaa customoida nukestaan mahdollisimman persoonallisen näköisen, voi sen kasvonmuotoja muokata hiomalla erilaisiksi. Jos esimerkiksi nuken nenän muoto ei miellytä niin sitä voi muokata hiomalla mieleisekseen. Myös nuken vartaloa voi hioa erimuotoiseksi. Hiomiseen olisi syytä käyttää mahdollisimman hienoa hiekkapaperia, ettei nuken pintaan jää näkyviä jälkiä.

School head: Volks järjestää maalauskursseja, joissa myydään erityisiä koulupäitä eli school headeja ja school msd-nukkeja, joita on mahdollisuus hankkia vain näiden kurssien aikana osallistumalla kurssille. Kursseilla opetetaan maalaamaan face-uppeja nukeille.

SD: Tulee sanasta Super Dollfie. Super Dollfie on Volksin nimi BJD:lleen. Pelkkä Dollfie tarkoittaa Volksin 1/6 kokoisia nukkeja mutta Super Dollfie tarkoittaa hartsisia BJD-nukkeja. “SD”-sanaa käytetään kuitenkin harrastajien kesken määrittelemään nuken kokoluokkaa. Esimerkiksi, kun puhutaan SD-nukeista, tarkoitetaan noin 60cm korkuisia nukkeja. Volksin nukeista puhuttaessa harrastajat kayttävät myös termejä SD10, SD13 ja SD16, jotka viittaavat erikokoisiin Volks-nukkeihin.

Stringaus: (eng. stringing) Nukkea koossa pitävän narun kiristäminen. Uudelleen stringaus vaatii lähes aina nuken purkamisen.

Suedaus: (eng. sueding) Nuken posettamisen parantaminen kiinnittämällä nuken niveliin esimerkiksi mokkanahkaa. Suedaus auttaa nukkea esimerkiksi seisomaan paremmin ja pitämänä erilaisia asentoja pidempään valokuvien ajaksi.

Tanni: (eng. tanned) Eli ruskettunut nukke. Kun puhutaan tannatusta nukesta, niin tarkoitetaan normaalia tummempi ihoisempaa nukkea. Nuken tannaaminen onnistuu myös itse mutta se ei välttämättä onnistu kaikkien firmojen nukeille materiaalierojen vuoksi.

Tenshi no Sato ja Tenshi no Sumika: Volksin liikkeitä sanotaan Tenshi no Sumikoiksi ja niissä on mahdollisuus ostaa vaatteita, peruukkeja, silmiä, koruja, huonekaluja, kantolaukkuja ja kaikkea mahdollista nukketavaraa ja välineitä. Liikkeissä on myös mahdollista tehdä FCS-tilauksia, joskin Saton ja Sumikan tilauksilla on eroja. Esimerkiksi Tenshi no Sumikassa ei ole mahdollista valita nukelleen mitä tahansa päämallia, kun taas Satossa voit valita minkä päämallin hyvänsä. Tannatun FCS-nuken tilaaminen onnistuu myös vain Tenshi no Satossa.

Tenshi no Sato on Kiotossa sijaitseva ns. nukketemppeli, jota ympäröi kaunis japanilainen puutarha, jossa on mm. pikkuinen kalalampi. Puutarhassa voi viettää aikaa muiden nukkeharrastajien kanssa ja valokuvata nukkejaan kauniissa paikoissa. Itse Tenshi no Saton rakennus on pieni ja moderni rakennus, jossa on neljä kerrosta. Ylimmässä kerroksessa on näköalahuone, jossa voit viettää aikaa ja katsella maisemia ja sitä alemmissa kerroksissa on näytillä kaikki Volksin nukkemallit vanhimmasta uusimpaan. Esillä ovat myös sen hetken One-off nuket, joiden osto-oikeuden arvontaan on kävijöiden mahdollista osallistua. Yhdessä kerroksessa on huone, jossa ovat esillä kaikki FCS-päämallit eri ihonväreillä. Aulakerroksessa on oleskelutilat, josta avautuu näkymä puutarhaan ja seinän takana on pieni herkkukahvila, josta voit ostaa Volksin omia leivoksia. Tenshi no Sato on paikka, jonne erityisesti Volks-nukkeja rakastavat nukkeharrastajat tulevat nukkeineen tutustumaan toisiinsa ja viettämään aikaa yhdessä.

Tiny: Tarkoittaa MSD:tä pienempiä nukkeja, jotka yleensä muistuttavat ulkonäöltään pieniä lapsia. (Volksilla tämän kokoisille nukeille käytetään sanaa Yo-SD) Tinyiksi lasketaan noin 35cm lyhyet nuket ja sitä pienemmät.5