Sisällysluettelo
Perustietoa
Rakenne ja Materiaalit
Nuken hankinta
Aktiviteetit
Historia
*****
Hartsi materiaalina
Polyuretaanihartsi eli ns. tavallinen hartsi, ranskalainen hartsi, ekoystävällinen hartsi, UV-suojattu hartsi… Hartsinuken kuori voi olla itse asiassa aivan erilainen kuin toisella hartsinukella. Polyuretaanihartsi on näistä tavallisin, ranskalainen hartsi seuraavaksi yleisin.
Hartsi on eräänlainen muovisekoite, jota käytetään valumateriaalina mm. figuureissa, rakennussarjoissa ja näissä nukeissa. Hartsi on kaksikomponenttista, eli nestemäiseen hartsiin sekoitettava kovetin saa aikaan kemiallisen reaktion, jonka seurauksena hartsi kovettuu.
Alunperin hartsi on valkoista, mutta eri ihonvärejä saadaan aikaan hartsiin sekoitettavilla väriaineilla. Näitä ihonvärejä ovat normaali, tanned eli ruskettunut ja erilaiset erikoisvärit, kuten harmaa ja sininen. Eri valmistajien käyttämät erilaiset väriaineet ovat tuottaneet laajan kirjon erilaisia sävyjä kuhunkin väriin ja sävyt saattavat vaihdella jopa saman firman saman värin sisällä. Vastaavaa väriä voi olla välillä vaikea löytää esimerkiksi jos haluaa yhdistää eri firmojen palasia keskenään.
Hartsi on yleensä ottaen sangen kova, läpinäkymätön ja tiivis materiaali. Ranskalainen hartsi eroaa perushartsista siinä, että ranskalainen on kuultavampaa kuin tavallinen ja kellastuu herkemmin. Perushartsikaan ei ole muuttumaton, vaan hartsi reagoi mm. ilman ja valon UV-säteilyn kanssa mikä näkyy kellastumisena. Hartsi myös reagoi lämpötiloihin, kuumuus pehmentää hartsin hetkellisesti ja kylmyys voi haurastuttaa.
Nuken rakenne
Ensimmäiset nuket (Volksin Super Dollfie) olivat puhtaan ihmismäisiä nukkeja, joilla oli liikuteltavat jalata, kädet ja pää.
Nivelen perusmuoto on pallomainen, mistä tulee nukkejen nimikin “pallonivelnukke”. Pallonivelen vastakappale on kuoppa jossa pallo liikkuu. Nivellysten kehitystyön myötä nivelten muoto on muuttunut joissakin malleissa ja firmojen välillä. Nivelet voivat olla osin esim. saranamaiset.
Nukke pysyy koossa sen sisällä kulkevien kuminauhojen avulla. Tätä kutsutaan stringaukseksi. Kuminauhoja on nukkemallista riippuen yhdestä kolmeen, yleisin kuminauhamäärä on kaksi. Tällöin yksi kuminauha on kädestä käteen ja toinen jalasta päähän ja takaisin toiseen jalkaan.
Kehitystyö nukkefirmoilla on johtanut siihen, että joissain nivelissä kuminauha on korvattu magneeteilla. Esimerkiksi magneeteilla varustetut kädet on ollut helpompaa poistaa purkamatta koko nukkea osiin. Magneetteja käytetään myös useiden erikoisosien (sarvet ja siivet) kiinnittämiseksi. Kuitenkin esimerkiksi Hartsilapset.fi foorumilla sallituilla hartsinukeilla on oltava sisällään kuitenkin myös kuminauhaa pitämässä sitä kasassa.
Silmät
Silmien koot vaihtelevat suuresti, yleensä välillä: 6-22mm
Silmien koko mitataan tasamillein (8mm, 10mm, 12mm jne.) silmän läpimitan mukaan. Silikonisilmissä on melko yleistä merkitä koot parittomina lukuina (13mm, 15mm, 17mm jne.). Jotkut valmistajat ilmoittavat erikseen, mikä on kunkin silmäkoon iiriksen leveys.
Silmien hinta ei yleensä määräydy koon, vaan materiaalin mukaan. Silmien yleisimmät materiaalit ovat: akryyli, lasi, silikoni, polyuretaanihartsi.
Akryyli: akryyli on muovia ja halvin silmämateriaaleista, joten akryylisilmät ovat usein huokeampia kuin muut. Näissä silmissä on ulkonäöllisesti ja koon puolesta laajin valikoima sekä valmistajia on monia. Hinta vaihtelee muutamasta dollarista noin 20 dollariin. Akryylisilmässä on usein paperille printattu iiris ja pupilli muovikuoren alla.
Lasi: lasisilmiä tehdään monissa koissa ja erityisesti kiinalaisia lasisilmiä saa hyvinkin huokeilla hinnoilla, noin 15 dollarilla pari. On myös olemassa monia lasisilmäfirmoja, joiden silmät maksavat enemmän, aina runsaaseen 200 dollariinkin asti. Osa lasisilmistä on onttoja ja osa kiinteitä. Onttojen silmien kanssa on oltava varovainen etteivät ne hajoa. Lasisilmien väriskaala on laaja, kiinteiden kestävyys on hyvä ja valmistajia on monia. Valonkaappaus on normaalisti hyvä.
Silikoni: silikoni (silicone, soft glass) on joustavaa muovia, josta tehdyt silmät ovat hyvin eläväiset ja kolmiulotteiset. Materiaali kuitenkin kerää pölyä muita materiaaleja helpommin ja saattaa sumentua tai kellastua. Silikonisilmät ovat joustavina sangen kestäviä. Hintaa näillä silmillä on 20-40 dollaria.
Uretaani: polyuretaanihartsisilmät, tavallisemmin uretaanit, ovat valoa hyvin kaappavia, kirkkaita ja eläväisiä silmiä. Silmät eivät ole yhtä kestävät kuin lasisilmät ja saattavat kellastua joutuessaan pitkiksi ajoiksi auringonvaloon, mutta yleensä ottaen uretaanit ovat kestävämpiä kuin esim. akryylit. Hintaa uretaaneilla on 30 dollarista ylöspäin aina 200 dollariin asti.
Normaalisti nuken pään sisällä on puolipallon muotoiset kuopat, joihin silmät asetetaan. Tämän kuopan koko rajoittaa sitä, minkä kokoisia silmiä kullekin nukelle voi laittaa. Silmäkuoppien kokoa voi muuttaa pyöreäpäisellä “eye beweler” työkalulla, jolla kuoppia voi hioa suuremmiksi.
Silmät kiinnitetään pään sisälle joko nukkefirmoilta saatavalla “eye puttyllä”, eräänlaisella muovailuvahamaisella aineella, tai sitten ihan tavallisella sini- tai valkotarralla. Sini- ja valkotarra on usein eye puttya turvallisempi ja siistimpi tapa pitää silmät päässä, eye puttyt ovat mm. halkoneet akryylisilmiä ja liottaneet akryylisilmistä väriä. Silmät voi myös kiinnittää silikonimassalla, esimerkiksi korvatulppina käytetty kirkas (käyttämätön!) silikonimassa sopii silmien kiinnitykseen.
Peruukit
Peruukkien koko ilmoitetaan yleensä tuumina. Koot vaihtelevat, mutta peruskoot ovat 4-10 tuumaa. Tinyn peruukit vaihtelevat parista tuumasta noin 7 tuumaan, yleisin MSD-koko on 7-8 tuumaa ja perus-SD 8-9 tai 9-10 tuumaa. Huomaathan että nämä vaihtelevat kovastikin ja ilmoitetut koot ovat viittellisiä. On esim. tinyja ja SD-nukkeja, joiden pää on 8 tuumaa.
Peruukkien materiaaleja on monia, yleisimmät ovat fur eli karvakangas, mohair eli lampaannnahka ja hiusta jäljittelevä muovinen keinokuitu. Riippuu täysin harrastajasta mikä näistä on paras materiaalina. Peruukit pysyvät päässä yleisimmin joko peruukin reunaa kiertävän kuminauhan avulla tai sitten tarranauhan palasen avulla.
Tekokarvaperuukit ovat peruukeista huokeimpia. Niiden hinnat ovat muutamasta dollarista ylöspäin. Pörröperuukit eivät juuri tarvitse hoitoa, mitä nyt kampaamisen silloin tällöin. Pörröjä saa ostettua niin firmoilta kuin yksittäisiltä harrastajiltakin ja pörröperuukin voi tehdä helposti itsekin. Yksinkertaisimmillaan pörröperuukki on ommeltu kahdesta puolipallonmuotoisesta palasta, mutta monimutkaisemmat kaavat takaavat paremman istuvuuden.
Luonnokarvaperuukit on perinteisesti tehty useimmiten lampaannahasta, jolloin kyseessä on mohair-peruukki. Nykyisin yleistymään päin ovat myös alpakkakarvaperuukit, jotka tehdään keritystä alpakankarvasta liimaamalla. Peruukit ovat pehmeitä ja pörröisiä ja niissä on luonnollinen kihara. Näitä peruukkeja ei kannata kammata tiheällä kammalla ettei karva harvennu. Värit ovat joko luonnollisia, tai vaaleita kuituja on voitu värjätä kuten ihmishiuksiakin voisi. Hinnat ovat 15 dollarista ylöspäin ja laajin valikoima on yksittäisillä harrastajilla, jotka tekevät näitä peruukkeja.
Kuituperuukit ovat suosituin peruukkityyppi. Nämä peruukit muistuttavat kovasti ihmisten peruukkeja ja hinnat ovat yleensä 20 dollarista ylöspäin. Keinokuituiset peruukit vaativat jonkin verran hoitoa ja niitä suositellaan kuljetettavaksi hiusverkon sisällä. Peruukkia kannattaa harjata säännöllisesti ja jos siltä tuntuu pestä tekstiilien huuhteluaineen kanssa. Peruukin hoidontarve riippuu siitä minkälaista kuitua se on ja minkä mallinen, esimerkiksi korkkiruuvikiharainen vaatii paljon hoitoa verrattuna suoraan. Peruukkeja voi muotoilla jonkin verran ja tähän voi käyttää firmojen myymiä muotoilutuotteita tai sitten ihmisille suunnattuja vastaavia.
Kasvikuituperuukit ovat uusinta peruukkitekniikkaa. Niissä käytetään kuituna esimerkiksi soijasta tai pellavasta saatavaa ohutta kuitua, josta tehdään peruukki esimerkiksi liimaamalla. Hyötynä on, että vaaleaa kasvikuitua voi värjätä aivan sen väriseksi kuin vain haluaa, ja ohuen ohut kuitu näyttää luonnolliselta pienen nuken päässä. Hinnat ovat korkeita, koska valmistajia on vähän ja peruukit tehtdään yksilötyönä. Hinnat alkavat noin 45 dollarista.