Nuken hankinta

Sisällysluettelo
Perustietoa
Rakenne ja Materiaalit
Nuken hankinta
Aktiviteetit
Historia

*****

Hinnat

tiny 80 USD ylöspäin
MSD 150USD ylöspäin
SD ja isommat 200 USD ylöspäin
Hinnat on otettu halvimman firman perushintojen mukaan. Korkeimmillaan nukkejen hinnat ovat useammissa tuhansissa dollareissa. Nuken hinta riippuu mm. firmasta, nuken koosta ja harvinaisuudesta.

Miksi nuket sitten ovat niin kalliita? Syitä on monia. Nukkejen master-versiot, ensimmäiset kappaleet, tehdään käsityönä. Lisäksi materiaali eli hartsi on kallista. Hartsin valaminenkaan ei ole halpaa saatikka helppoa, ainakaan jos halutaan että lopputuloksena on kaunis, tasalaatuinen ja kuplaton palanen. On myös otettava huomioon se, että valaminen tapahtuu käsityönä, kuten myös nuken kokoaminen ja mahdollinen viimeistely.

Vaikka toisin voisi kuvitella, käytetty nukke ei aina ole halpa nukke. Moni myyjä haluaa saada nukesta takaisin sen mitä itse on maksanut, mikä voi tarkoittaa nukkea ja sen lähetyskuluja ja tulleja, jolloin maksat saman kuin uudesta nukesta. Oma lukunsa ovat limited-mallit, joiden hinta on usein jälkimarkkinoilla korkeampi kuin firmoilta ostettaessa. Limitedit maksavat firmoillakin usein enemmän kuin perusmallit.

Usein on halvin ostaa nukke suoraan firmalta tai firmojen välittäjiltä. Jos on halvan nuken perässä, kannattaa pitää silmät auki jollain tavalla vahingoittuneiden yksilöiden varalta, nämä yleensä myydään halvemmalla kuin normikuntoiset nuket.

Tilattaessa nukkea Europaan ulkopuolelta tulee valmistautua tulli- ja arvonlisäveroihin. Nuket ovat nykyään hyvin tunnettuja Suomen tullissa, ja harva pääsee tullin läpi maksuitta. Arvonlisävero 24% tulee nukkejen tavaroille, palasille ja eläinnukeille. Kokonaisille ihmishahmoisille nukeille tulee tuon 24% lisäksi tullivero 5%. Tullattavaksi lasketaan myös tuotteen postikulut.

Tullattaessa kannattaa varautua kuittien toimittamiseen pyydettäessä, esimerkiksi ottamalla ruutukaapauksen kaupan ostosivusta ja Paypalin kuitista, josta maksetun summan näkee.  Tullaus tapahtuu helpoiten tullin nettipalvelusta tulli.fi, jolloin kirjaudut tullin palveluun pankkitunnuksilla. Täytät tullin sivuilla tarvittavat tiedot ja maksat ilmoitetut alv:t ja tullit 10 päivän sisällä ja mahdollisuutena on maksaa alv:t ja tullit heti nettipankin kautta. Paketti lähetetään ilman erillisiä toimituskuluja maksun näkyessä tullin pankkitilillä.

Ostaminen

Osta nukke josta todella pidät, älä sitä minkä saat heti halvimmalla tai nopeiten. Nukkemalleja on niin paljon, että kannattaa ostaa nukke vasta tutkimisen jälkeen ja ollessaan varma siitä, että nukke on oikea itselle. On ikävää, jos kallis nukke ei miellytäkään kotiutuessaan.

Useimmilla firmoilla on englanninkieliset nettisivut ja tilaaminen on helppoa. Maksu tapahtuu useimmiten Paypalilla, luottokortilla tai sitten tilisiirrolla, jolloin hintaan tulee lisäksi pankin palvelumaksut. Tilisiirtoa tehdessä kannattaa tarkistaa tuleeko sinun maksaa sekä omat että myös vastapuolen eli firman kulut.

Nukkeja voi toki ostaa myös käytettyinä esim. nukkefoorumeilta. Hartsilapsissakin on nykyään usein nukkeja myynnissä, ja tällöin maksun saa yleensä tehtyä tavallisella tilisiirrolla.

Odotus

Odotus on usein se tuskaisin vaihe monelle. Odotusaika vaihtelee parista viikosta aina useaan kuukauteen, riippuen valmistajasta ja tilausajankohdasta. Yleensä odotusaika on ilmoitettu nuken sivulla ja nukkevalmistajat noudattavat näitä aikoja aika hyvin. Ei siis kannata hätääntyä, jos nukke ei ilmestykään viikossa jos ajaksi on ilmoitettu vaikkapa 40 työpäivää.