Historia

Sisällysluettelo
Perustietoa
Rakenne ja Materiaalit
Nuken hankinta
Aktiviteetit
Historia

*****

Pallonivelnukkejen tekniikka on vanha, lähteestä riippumatta kyseessä on yli sata vuotta vanha tekniikka. 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa ranskalaiset ja saksalaiset valmistajat tekivät posliinipäisiä pallonivelnukkeja, joiden vartalot oli valmistettu massasta, jonka valmistusaineet vaihtelivat hieman. 1930-luvulla Hans Bellmer teki pallonivelnukkeja, joita käytti surrealistisissa valokuvissa ja muissa taiteenlajeissa. Bellmer oli ensimmäinen tunnettu nukkeja taiteellisesti kuvannut henkilö ja nykyiset BJD-harrastajat jatkavat hänen jalanjäljissään.

Japanilaiset taiteilijat alkoivat Bellmerin ja Japanin rikkaan nukkekulttuurin pohjalta tekemään pallonivelisiä taidenukkeja. Nämä nuket ovat usein kokonaan posliinisia ja saattavat olla hyvinkin pitkiä. Hinnaltaan nämä nuket ovat hyvin kalliita ja tarkoitukseltaan ne ovat puhtaasti taide-esineitä. Taidenukkeyhteisö on yhä elossa Japanissa.

Hartsista valmistettujen pallonivelnukkejen historia alkoi Japanista Volks-nimisestä firmasta. Hartsisia pienoismalleja valmistanut Volks kehitti muovisen 1/6 mittakaavan nuken, joka sai nimen Dollfie (yhdistelmä sanoista Doll ja Figure). Ensimmäinen hartsinen pallonivelnukke oli Akihiro Enkun vaimolleen lahjaksi tekemä SD-koon nukke. Toimitusjohtaja näki nuken ja alkoi pohtia josko nukkeja pystyisi tekemään myyntiinkin asti. Vuonna 1998 myyntiin tulivat ensimmäiset Super Dollfie-mallit: Sara, Kira, Megu ja Nana, joiden päämalli ja vartalo olivat kaikilla samat mutta tyylit olivat erilaiset.

Super Dollfiet olivat nukkeja mutta myös muuta: niissä yhdistyivät japanilaisen esteettisyyden kauneus ja nukkejen kumppanuus, johon oli vielä lisätty hartsisen figuurin viimeistely ja muokkausharrastuksen mahdollisuus. Nukkejen idea oli, että ne oli tehty olemaan ainutlaatuisia juuri Sinulle. Nuket oli tehty omistajansa muokattaviksi, ei istumaan hyllyllä ja laatikossa taide-esineen tavoin. Volks halusi omistajan tekevän nukestaan ainutlaatuisen kumppanin.

2000-luvun alkupuolella mukaan alkoivat tulla myös kilpailevat firmat, jotka alkoivat valmistaa Volksin Super Dollfien kaltaisia ja kokoisia hartsinukkeja. Firmojen määrä alkoi nopeasti kasvaa ja määrä on yhä kasvussa. Nykyään suurin osa firmoista on korealaisia ja firmojen keskimääräinen laatu on korkea.