Perustietoa

Sisällysluettelo
Perustietoa
Rakenne ja Materiaalit
Nuken hankinta
Aktiviteetit
Historia

*****

Hartsinukke, eli BJD (lyhenne sanoista Ball-jointed Doll), on omaa luokkaansa oleva taide-esine tai harrasteväline. Nuken kanssa voi tehdä kaikenlaista ja on sinusta itsestäsi kiinni, haluatko harrastaa vain tietyllä tavoin tai kaikin mahdollisin keinoin. Nukke voi olla sinulle kaunis koriste, roolipelihahmosi ruumiillistuma, valokuvausproppi, taiteellisen ulosannin väline, vaatemalli tai mitä ikinä haluatkaan. Tai ehkä se on tätä kaikkea. Monipuolisesta harrastevalikoimasta näkee lisää foorumimme puolella.

Mikä se nukke kuitenkin käytännössä on? Näillä infosivuilla pyritään antamaan siihen päällisin puolin osviittaa. Yksiselitteistä vastausta ei kuitenkaan ole, sillä nukkeja on hyvin paljon erilaisia, niin värinsä, kokonsa kuin tyylinsä suhteen.

Kokoluokat

BJD-nukkeja on laajassa skaalassa, pienimmät ovat muutaman sentin pituisia ja pisimmät noin 90 senttiä pitkiä. Eri firmoilla on eri nimiä samoille kokoluokille, joten nuken pituus kannattaa tarkistaa nukkejen tiedoista. Kannattaa myös huomata, että samankorkuinen nukke ei aina tarkoita täysin samankokoista nukkea, esimerkiksi vaatteiden istuvuuden kannalta. Jotkin nuket on tehty vartaloiltaan lapsekkaammiksi ja toiset hyvinkin atleettisiksi.

+80cm
Soomin Mecha Angelit olivat ensimmäisiä tämän koon edustajia. Angel of Dreamilla on tällä hetkellä pisimmät nuket, noin 90cm joita myös 1/2 nukeiksi sanotaan. Suurin nukke on D-Storicilla, God-linjan 177cm Izi.

70cm
Dollzone, Dollshe, Dream of Doll, Dollmore, Unidoll… Alussa näitä nukkeja oli vain Dollshella mutta nykyään niitä on monella eri valmistajalla.

60cm tai 1/3
55-64cm pitkät nuket kuuluvat tähän luokkaan. Ensimmäiset nuket olivat noin 60cm pitkiä, tästä juontuu laajalla käytössä oleva nimitys “SD”, joka tulee Volksin linjasta nimeltä Super Dollfie. Myös 1/3 käytetään viittaamaan tämän koon nukkeihin.

45cm tai 1/4
Toinen alkuperäisistä kokoluokista. Yleinen nimitys on Volksilta peräisin oleva “MSD” eli Mini Super Dollfie. MSD tarkoittaa kuitenkin nimenomaan lapsekkaamman vartalon omaavaa 45cm nukkea. Samankorkuisia nukkeja, joiden vartalomalli on aikuisempi, kutsutaan joskus “slim mini”-termillä. Näitä nukkeja ovat mm. Fairylandin Minifee ja Alchemic Labin Unoa.

alle 36cm
Alle 36cm kokoisia kutsutaan yleisesti tinyksi. Noin 25cm pitkiä kutsutaan myös nimellä “Yo-SD” Volksin sen kokoisen nukkelinjan mukaan. Suomessa on yleistynyt myös sanan “petite” käyttö viittaamaan n. 25cm nukkeihin, vaikka tämä ei olekaan yleistä ulkomailla. Pienin nukke on nimeltään Micro-BJD Squee, jolla on pituutta noin 5cm.

Värit

Hartsinukkeja on tarjolla useassa eri värissä, joista yleisimpiä on esitelty tässä. Huomaathan, että usein nuken väri muuttuu iän myötä. Tällöin puhutaan “kellastumisesta”, vaikka väri muuttuisikin muuksi kuin keltaiseksi. Usen värimuutos johtuu punaisten pigmenttien häviämisestä, josta seuraa sävyn muuttuminen keltaisemmaksi, kermaisemmaksi tai vihertäväksi. On hyvä myös pitää mielessä, ettei ole harvinaista, että samalta firmalta voi tulla nukkeja, joiden värisävy keskenään poikkeaa toisistaan, etenkin jos ne ovat eri aikana valettuja.

Normal skin
“Normal” tai “NS” on yleisin tarjolla oleva hartsiväri. Itse sävy kuitenkin vaihtelee firman tai valajan mukaan, usein vaalean pinkihtävästä persikkaisen kellertävään, yrittäen näyttää ihmisen vaalealta iholta.

White skin
“White”, “WS” voi olla firmasta riippuen paperinvalkoista tai hieman kellertävämpää kermanvalkoista, jolloin lyhenne on usein “CW” (Cream White). Usealla firmalla on tämä väri toisena vaihtoehtona normaalille.

Tan skin
Joskus näkyy myös termillä “Real Skin”. Tannit ovat ruskettuneempia nukkeja. Tanneja löytyy montaa eri sävyä ja tummusastetta, hieman aurinkoaottaneista (kuten Volksin Sunlight) aivan tummiin (kuten Iplehousen Ebony). Varhaisilla tanneilla nukeilla oli vaarana kellastua vihreiksi, mutta tätä ei ole näkynyt uudemmissa nukeissa.

Grey skin
“GS” on perinteisesti ollut neutraali harmaa, jonka tummuus riippuu valajasta. Nykyisin näkyy myös harmaan sekotteita, jotka voivat olla punertavanharmaita tai liilahtavanharmaita.

Muut erikoisvärit
Haluatko jotain erikoisempaa? Sitä löytyy kyllä. Nukkeja on saatavana myös sinisinä, vihreinä, kirkkaankeltaisina, tiilenpunaisina, liiloina… Jotkin firmat pitävät näitä aina valikoimissaan, toisilla firmoilla näitä tarjotaan vain erikoisille limited edition nukeille. Ja niille, jotka haluavat silti jotain muuta, on olemassa ohjeet hartsin värjäykseen itse.