Nyt nukke on siis hankittu, eli se on maksettu tai mahdollisesti matkalla kotiin. Tai ehkä nukke on jo kotona, muttei tiedä mistä vaatteiden tekemisen voisi aloittaa? Mistä saa kaavat, onko mitat tarpeellisia ja mistä niitä löytyy. Tämä tutoriaali auttaa alkuun.
Mitat
Vaatteiden tekemiseen kuuluu oleellisena asiana mitat. Nuken vaatteisiin käytetään samoja mittoja kuin ihmisen vaatteisiinkin ja useimmiten nuken vartalon mitat löytyvät valmistajan sivulta, kyseisen nuken kohdalta. Mittoja löytyy myös harrastajien sivuilta tai foorumien kuten Den of Angels:n, Workshop osastolta (Foorumille täytyy kirjautua ennen kuin tämä osasto näkyy).
Tärkeimpiin mittoihin lasketaan:
– vartalon pituus
– rinnanympärys
– vyötärönympärys
– lantion ympärys
– kaulan ympärys
– selän pituus
– selän leveys
– käsivarren pituus hartiasta ranteeseen
– pituus kyynärpäästä ranteeseen
(- kyynärvarren ympärys)
– hauiksen ympärys
– ranteen ympärys
– pituus vyötäröltä maahan
– haarasta maahan
– vyötäröltä polveen
– polvesta nilkkaan
– reiden ympärys
– polven ympärys
– nilkan ympärys
Kaavat
Kaavoja vaatteisiin löytyy netistä, sekä yksityisiltä että kaupallisilta sivuilta. Kaavat voi tehdä itse tai niitä voi olla käyttämättä jos itsestä tuntuu, että vaatteiden ompelu ilman kaavojakin onnistuu. Kaavojen käyttäminen helpottaa kuitenkin huomattavasti vaatteiden ompelua silloin, kun nukke ei ole vielä saapunut kotiin. Valmiita kaavoja on siis helpointa käyttää ennen nuken saapumista, siten vaatteista tulee varmasti sopivat, sillä valmiit kaavat on yleensä monesti kokeiltuja ja hyviksi havaittuja.
Kaavoja löytyy myös nukkelehdistä ja kirjoista, esimerkiksi Haute Doll-lehdessä ja Gothic Lolita Bible-lehdessä on toisinaan kaavoja nukenvaatteisiin. BJD Orbyrariumista löytyy kaavaa paitaan ja mekkoon sekä paljon muuta hyödyllistä nukkeihin liittyvää.
Kaupallisilta sivuilta voi ostaa kaava-arkkeja tai kirjoja, joiltakin yksityisiltä nukkeharrastajien sivuilta voi tulostella kaavoja omaan käyttöön ilmaiseksi. On hyvä muistaa toisten tekemiä kaavoja käyttäessään, että nukenvaatteiden kaavoilla on tekijänoikeudet niin kuin muillakin tuotteilla. Niitä siis ei saa käyttää omiin kaupallisiin tarkoituksiin vaan ne on tarkoitettu käyttöön yksityisesti ellei kaavojen tekijä anna lupaa kaupallisiin tarkoituksiin. Kaavojen tekijä saattaa toivoa esimerkiksi mainintaa kaavojen alkuperästä myynti-ilmoitukseen, mikä on tietenkin kohteliasta laittaa. Useimmat nukenvaatteiden kaavasivut sisältävät tulostettavien kaava-arkkien lisäksi teko ohjeet samaan tapaan kuin käsityölehdet. Suurin osa sivustoista on englanniksi.
Linkkejä yksityisille nukenvaatteiden kaavasivuille:
http://trimline.addr.com/undead/patterns.htm]Dollfie patterns – Sisältää hyviä kaavoja Volksin nukkien mittojen mukaan. On paitaa, housua pyjamaa ja karvaperuukin teko-ohjeet. Kaavat voi tulostaa suoraan sivuilta. Erittäin hyvät sivut ja käytännölliset kaavat. Kaikki tekstit ja ohjeet englanniksi.
http://www.dolldazzle.com/Links.htm#Sewing_Patterns]Dolldazzle – Kaikenlaisia linkkejä kaavasivuihin sekä yleisiin ohjeisiin.
http://dect.s194.xrea.com/sd/making.html]Flimflam – Kaavat löytyy mutta ohjeet on japaniksi joten toivottavasti tästä on sentään jotain hyötyä. ^^
Linkkejä kaupallisille kaavasivuille:
Butterick Crafts osasto – Mittoja täytyy säätää eivätkä kaavat ole suoraan BJD nukelle sopivia ainakaan DoA:n mukaan, muokkaamalla niistä saa kuitenkin sopivia.
Simplicity’n Crafts osasto – Mittoja täytyy säätää kuten edellisessäkin, muokkaamalla kaavaa saa sopivia vaatteita nukeille.
Affordable Designs by Denis Bastien – Myytävänä kaavoja, mm prinsessamekkoa MDS ja SD kokoisille nukeille. Kaavojen hinnat 7 ~ 25 dollariin.
Valitettavasti BJD-vaatteiden kaavoja ei ole hirveästi saatavilla tämän artikkelin kirjoitusaikana.
Yleistä materiaaleista
Kankaita voi ostaa kangaskaupoista, askarteluliikkeistä ja tietenkään ei kannata unohtaa omia vanhoja vaatteitasi joita et enää jostain syystä käytä. Nuken vaatteisiin käy samat kankaat kuin omiin vaatteisiisi. Pienikuvioiset kankaat ovat varmasti edukseen ja ohuet kankaat toimivat pienissä vaatteissa paksuja paremmin.
Pieniä nappeja ja neppareita saa myös edellä mainituista paikoista, pienipäisiä vetoketjuja voi tilata muunmuassa Lutsilta esim. kimppatilauksen yhteydessä ja niitä voi etsiä muistakin kaupoista. Lisänä vaatteissa voi käyttää mitä vaan mieleen juolahtaa, painokuvia, ommeltavia merkkejä, ketjuja, sirkkoja… Vain mielikuvitus on rajana.
Jotkut kankaat päästävät väriä ennen ensimmäistä pesua. Joten on suositeltavaa huuhdella etenkin tummat kankaat lämpimässä vedessä jotteivät ne tahraa nukkea. Jos tahraavat, ei hätä silti ole suuri sillä useimmat tahrat voi huuhdella pois lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella tai puhdistussienellä. Kangaskaupassa voit kysyä myyjiltä millaisia lämpötiloja he suosittelevat kankaitten silittämiseen.
Ompelusta
Vaatteita ommellessa on hyvä seurata kaavojen mukana olevia ohjeita. Yleensä ohjeet on mahdollisimman helposti selitettyjä, mutta jos joku kohta tuntuu vaikealta tai epäselvältä, kannattaa kysäistä kaverilta tai henkilöltä jonka tietää harrastavan ompelua tai katsoa vaikka käsityölehdestä olisiko siellä jotain vastaavaa esimerkkiä. Suosittelen silitysraudan käyttämistä varsinkin, jos ompelee vaatetta kankaasta joka rypistyy helposti ja yleensäkin pieni vaate saattaa näyttää epäsopivalta ryppyisenä. Kun vaatteen silittää vaikka keskeneräisenäkin sovituksestakin tulee helpompaa. Silitys myös antaa vaatteelle viimeistellyn ilmeen.
Artikkelin alkuperäinen tekijä: Xaya