Nuken tilaaminen ulkomailta

Vaikka nukkeja pystyy ainakin käytettyinä ostamaan myös Suomen sisältä, on nukke usein tilattava ulkomailta. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa osviittaa tilauksen maksamiseen liittyvissä asioissa.

Ulkomaisissa nettikaupoissa tule olla yhtä huolellinen, kuin kotimaisissakin kaupoissa. Varmista, että olet kirjoittanut oikein niin tilaajan, kuin maksajan tiedot sekä toimitusosoitteen. Usein verkkokaupat antavat sinulle itse maksettavan kokonaissumman, jonka vain vahvistat valistemallasi maksutavalla.
Jos kuitenkin lähetät maksun itse, varmista pariin kertaan oikea lähetettävä summa. Yhdenkin pilkun tai pisteen tai numeron virhe muuttaa maksettavaa summaa ja sen selvittäminen vie joskus aikaa hyvinkin kauan. Kuitenkin jos virheitä sattuu, kannattaa heti ottaa yhteys yhtiöön ja asia voidaan korjata. Yleensä aina löytyy jokin keino selvittää virheet ja lipsahdukset.
Yksi tärkein asia muistaa rahasummia siirtäessä on myös maksettava valutta. 200 euroa on huomattavasti eri summa kuin 200 dollaria. Kannattaa siis katsoa tarkkaan missä valuutassa maksut pyydetään.

 

Yleisimmät maksutavat nukkesivustoilla

Paypal

Tämä on ehdottomasti yleisin tarjottu maksutapa ulkomaisissa verkkokaupoissa. Paypalin etuna on maksun helppous, koska tarvitset vain Paypal-tunnuksesi maksamiseen, sekä ostajan turva. Mikäli et saa tuotettasi, voit tehdä Paypalille haasteen (claim) rahojen takaisinsaamiseksi. Katso lisätiedot tästä Paypalin sivuilta.
Tätä maksutapaa varten tarvitaan joko luottokortti tai valmiiksi siirrettyä rahaa Paypal-tilille.
Paypal-tilin voi avata kuka vain ja miltä tahansa tietokoneelta. Se toimii joko luottokortin kanssa tai ilman.

Tili ilman luottokorttia: Suomi ei ikävä kyllä vielä kuulu maihin, joissa voi suoraan omalta pankkitililtä ladata rahaa Paypal-tilille. Kuitenkin suomalaiset voivat hyväksyä maksuja omalle Paypal-tilille ja käyttää rahaa Paypal-tilitään normaalisti sekä siirtää Paypal-tilinsä rahat omalle suomalaiselle tililleen. Paypal-tilillä olevat rahat ovat käypää valuuttaa ja jos maksat Paypal-tililtä johon ei luottokorttia ole liitetty, eli siis käytät Paypal saldoasi (balance), ei maksuista mene lisäkuluja paypalille.

Tili luottokortin kanssa: luodessasi Paypal-tilin voit liittää siihen minkä tahansa kansainvälisen luottokortin. Yhteen tiliin voi liittää yhden kortin. Jos siis haluat liittää tiliin toisen luottokortin, tarvitsee sinun luoda uusi Paypal-tili uutta korttia varten. Maksaessasi luottokortilliselta Paypal-tililtä, maksat suoraan kortilta ostoksesi. Paypal muistaa korttisi tiedot joten niitä ei enää ensimmäisen kerran jälkeen tarvitse kirjoittaa uudelleen. Luottokorttimaksuista Paypal veloittaa ja näin ollen vähentää n.4% maksetusta summasta. Nukkeyhtiöt eivät tästä maksutavasta usein veloita ostajalta tuota Paypal-maksua, mutta yksityiset myyjät saattavat lisätä nuken/ostetun tavaran hintaan tuon Paypalin velottaman hinnan. Huomaa kuitenkin, että on itse asiassa Paypalin sääntöjen vastaista veloittaa tätä maksua asiakkaalta sellaisenaan. Ainoastaan välittäjien tapauksessa Paypal-maksut edelleenveloitus asiakkaalta on perusteltavissa.

 

Tilisiirto eli wire transfer

Monet nukkeyhtiöt hyvksyvät tämän yhtenä perusvaihtoehtona maksutavoissa.
Maksun voi hoitaa joko netissä (jos omaat online-pankki-tunnukset omaan pankkiisi) tai ihan pankin konttorissa.
Tarvitset maksua varten yhtiön nime, osoitteen sekä ‘swift’-tunnuksen, joka lukee yhtiön nettisivuilla.
Rahan siirtoon menee yleensä kolmesta viiteen arkipäivää ja siirtomaksua pankit ottavat n.20€ verran. Hyvä vaihtoehto niille, joilla ei omaa luottokorttia ole, mutta maksuun tulee huomattavasti lisähintaa.
Huomaa kuitenkin, että tilisiirto on turvaton tapa siirtää rahaa. Jos tiluksessa menee jotain pieleen, et voi vaatia rahojasi takaisin, ellei vastaanottaja itse vapaaehtoisesti niitä palauta.

 

Luottokortti eli credit card

Jos yhtiö hyväksyy luottokortteja, ovat yleisimmät niistä Visa ja Matercard. Maksaja/maksussa käytettävän kortin haltia voi olla eri nimellä kuin se, kenelle tilaus on lähtemässä, maksua varten täytyy tosin tietää kortista kaikki tarvittavat numero-koodit.
Maksusivuilla saattaa olla joko suoraan täyttää vaativa luottokorttimaksulomake tai yhtiöt saattavat käyttää luotettavaa ulkopuolista luottokorttimaksupalvelua (esim. Bluefairy käyttää ‘worldpay’-nimistä suojattua maksupalvelua apunaan)
Kortista tulee kirjata kortinhaltian nimi, kortin tunnusnumero kokonaisuudessaan, kortin umpeutumis-päivämäärä sekä kortin takaa kolme tunnistusnumeroa. Luottokorttimaksu menee perille yleensä välittömästi, mutta maksimissaan kolmen päivän kuluttua yhtiö on saanut tiedon rahan siirtymisestä tilille.
Jotkut luottokorttimaksut (erittäin harvoissa tapauksissa) vaativat soittoa luottokunnalle ja hyväksymään maksun kyseiseltä kortilta.
Joihinkin luottokortteihin sisältyy ostetus tavaran vakuutus, joka suojaa myös siltä, ettei ostettu tuote saavukaan perille. Tällainen turva on useimmiten korkeamman tason luottokorteissa (usein Gold-taso), lisätietoja saat pankiltasi.

 

Kuitit ja maksutositteet

Maksettuasi internetin kautta ostoksesi, nukkefirmat lähettävät jonkinlaisen kuitin tai sähköpostin maksetusta tavarasta ja sen yhteissummasta. Tämä kannattaa säilyttää nuken/tavaran saapumiseen asti. Sekä tarkistaaksesi että kaikki lähetetyt tavarat ovat oikeat, että myös mahdollisia tullimaksuja varten. Jos tavarasi joutuu tulliin suomeen päästyään, et saa sitä sieltä ulos ilman asianmukaista kuittia ostoksistasi.
Nukkefirmojen sivuilla, omalla firman tililläsi pystyt myös seuraamaan nuken liikkeitä. Useimmat firmat tallentavat ostotietosi nettisivuilleen. Kuitenkin suositeltavaa olisi pitää tallessa kaikki dokumentit nuken/tavaran ostosta kunnes se on turvallisesti kotona käsissäsi.

Artikkelin alkuperäinen tekijä: Woodoo (Päivittänyt 2.9. Shara)

Leave a Reply

Your email address will not be published.