Hartsin värjäys iDye Polylla

Hartsin värjäys on kätevä tapa muuttaa nuken/osan väriä pysyvästi. Sitä voi käyttää joko koko nukkeen vaihtamaan sen väriä tai vaikka maalattavien osien alle, estämään sitä että maalaus hankautuu pois ja alta paistaa hartsin alkuperäinen (yleensä vaalea) väri.

HUOM. Väriä ei saa pois muuten kuin hiomalla koko nuken pinnan! Se ei peseydy pois samoilla materiaaleilla kuin meikit ja bodyblushit.

Käytin tässä iDye Polya, mutta samalla periaatteella voi värjätä myös mahdollisesti muilla väreillä kuten RIT dye. iDye Poly on kuitenkin tehty nimenomaan muovipohjaisille materiaaleille ja sillä saa erittäin hyviä tuloksia. Omat testaukseni RIT värillä ovat olleet vähemmän tasaisia ja värin lopputulos ollut yllätyksellinen.

Käyn tässä ohjeistuksessa läpi viimeisimmän värjäyskertani, jota en dokumentoinut aivan täydellisesti, mutta sen verran hyvin kuitenkin, että itse värjäyksen vaiheista löytyy kuvamateriaalia.

Mitä tarvitset itse värjäykseen:

– Värin
– Lieden
– Kattilan (sitä ei tule enää käyttää ruoanlaitossa)
– Vettä
– Hyvän ilmanvaihdon
– Hengityssuojaimen +kumihanskat
– Apuvälineitä osien uittamiseen (rautalankaa, narua, tikkuja/keppejä, pihdit ym.)
– Ajastimen (esim. kännykän ajastin)
– Suojaa lähialueille (sanomalehteä, pyyhkeitä, paperia)
– Puhdistusainetta (isopropyyli, kynsilakanpoistoaine tmv.)

 

Alkuvalmistelut

Ennen kuin aloittaa värjäyksen, olisi hyvä prepata värjättävä nukke/osat. Jos nukke on vanha ja siinä on päällystettä tai muuta väriä, pitää se ensin putsata pois asianmukaisilla aineilla. Jos nukessa taas on epätasaisia kohtia voi olla hyödyllistä hioa sitä hyvin hienolla hiekkapaperilla tasaisemmaksi. Tämän lisäksi kannattaa pestä kaikki osat miedolla astianpesuaineella ja kuivata hyvin. Tämä poistaa nukesta lian ja esimerkiksi käsistä siihen tarttuneen rasvan ja parantaa värin tasaista tarttumista.

Lisäksi värjäysalue kannattaa suojata mahdollisimman hyvin sanomalehdillä tai vastaavalla. Parhainta tietenkin olisi jos värjäyksen pystyisi tekemään jossain vajassa/autotallissa/askartelutilassa/ulkona pienellä pöytäliedellä. Värjäyksen aikana seoksesta voi lähteä värihiukkasia ilmaan ja ne sotkevat helposti kaikki paikat samassa tilassa -erityisesti muovit. Tämän takia tarvitaan hyvä ilmanvaihto tai vähintään erittäin tehokas liesituuletin jos meinaa hoitaa homman keittiössä.

Itse palat kannattaa laittaa valmiiksi ripustussysteemeihinsä ja katsoa että kun ne asettaa kattilaan, pala ei osu pohjaan saakka.

Lähellä olisi hyvä olla kylmää vettä, johon värjätyn palan voi heti upottaa että siitä lähtee ylimääräiset värit irti. Ja paikka johon palat saa laskettua kuivumaan. Sanomalehden kanssa kannattaa olla varovainen sillä sen muste voi tahrata hartsia.

 

Värjäys

Värin valmistelu:
Väri tulee nykyään veteen liukenevissa pusseissa, mutta koska tässä tapauksessa harvemmin tarvitaan koko pussillista, pussin voi varovasti avata paperin päällä ja ottaa siitä sopiva määrä ainetta. Pidä käsineet kädessä koko ajan, sillä värijauhe sotkee!

Laita kattila liedelle ja täytä se vedellä. Lisää veteen värin mukana tuleva color intensifier ja lopuksi väri. Sekoita kunnes aine on tasaista ja lämmitä se kiehumispisteeseen. Kun väriaine kiehuu, pitäisi viimeistään pistää hengityssuojain kasvoille.

Huom. Koska itse sekoitin useaa sävyä yhteen, sekoitin värijauheet ensin pienessä lasipurkissa johon kaadoin kiehuvaa vettä vedenkeittimestä tarkastaakseni värin. Lopuksi kaadoin väriseoksen kattilaan jossa oli jo vesi ja color intensifier.

Pienennä lieden lämpöä ja pidä väriaine koko prosessin ajan suurinpiirtein kiehumispisteessä. Jos värjäys kestää kauan, voit joutua lisäämään kattilaan vettä ja se kannattaa tehdä vedenkeittimellä kiehautetulla vedellä.

Prosessi:

Uhrini oli tämä minttu-läpinäkyvä Fairylandin pyrstö:

Väriseos ensimmäiselle kierrokselle oli n. 2/3 hopeanharmaata ja 1/3 violet -väriä.

Itse värjäys toimii niin että otan värjättävän osan ripustussysteemissään, pistän ajastimen päälle ja upotan palan kiehuvaan väriseokseen. Lilluttelen palaa värissä kunnes ennaltamäärittelemäni aika on mennyt umpeen, nostan palan väristä ja dippaan sen samantien kylmään veteen. Tämän jälkeen palan voi siirtää kuivumaan.

Värjäsin jokaista palaa n. 40 sekunttia varmistaakseni, että kaikkiin tuli yhtä intensiivinen väri.

Video yhden palan värjäyksestä (ajastin näyttää yli 2min koska en nollannut sitä joka kerta):

Suurimman osan osista laitoin riippumaan erittäin pitkistä syömäpuikoista rautalangalla, usein muutaman palan kerrallaan. Syömäpuikot ovat pidemmät kuin kattilan halkaisija, joten ne sai laskettua kattilan päälle niin ettei minun tarvinnut heilutella käsiäni kiehuvan veden yllä.

Läpinäkyvät sivuevät dippasin ihan sormin kiinni pitelemällä toisesta päästä ja pidin osaa ensiksi puoliväliin saakka väriaineessa pari sekunttia, sitten vähän matkan päässä vähän pidempään ja niin edelleen. Väri tarttui niihin niin nopeasti, että liukuvärjäys ei onnistunut aivan niin sulavasti kuin oli tarkoitus.

Kun kaikki osat (+ fimoevä, jonka otin mukaan vaan testatakseni värin tarttumista siihen) oli värjätty tulos oli tässä:

Väristä tuli erittäin tasainen ja ainoastaan ylimpiin osiin jäi pieniä tummempia läiskiä, mutta mikään alue ei jäänyt kokonaan ilman väriä eikä värissä muutenkaan ollut epätasaisuuksia -läiskiä lukuunottamatta.

2. vaihe

Tyhjäsin tässä vaiheessa kattilan ja aloitin alusta. Tällä kertaa sekoitin pohjalle taas noin 2/3 hopeanharmaata, mutta loppu 1/3 laitoin crimsonia ja pienen määrän violettia, saadakseni punaisemman sävyn.
Tässä vaiheessa olin käyttänyt varmaan noin kaksi kolmasosaa hopeanharmaasta.

Aloitin uuden kierroksen pyrstöpäästä:

^ Uudelleenvärjätty pala ja aiemmalla seoksella värjätty vertailun vuoksi.

Värjäsin pyrstön melkein ylös saakka, mutta tein taas liukuvärjäyksen siinä kohdassa missä halusin värin vaihtuvan:

Testasin liukuvärjäystä ensin pyrstön sisällä olevaan palaan samalla kun testasin värin lopputulosta. Ja testasin samaa myös tuohon fimosta tehtyyn pyrstöön. Lisäksi upotin sivuevät kokonaan uuteen väriin, niin että ensimmäinen värikerros jäi vaan vähän kuultamaan sen alta.

 

Viimeistely

Kun värjäys on valmis ja osat on huudeltu, suosittelen ottamaan puhdistusaineen ja hinkkaamaan osat kunnolla vielä irtoväristä. Väri on tiukassa kiinni eikä sille pitäisi enää käydä mitään. Mutta jos siinä on epätasaisuuksia niin ylimääräisen värin pois hinkkaaminen yleensä tasoittaa nämä. Pyrstön yläosaan jäi edelleen niitä täpliä tässä tapauksessa, mutta ne eivät minua erityisesti häirinneet. Punainen liukuvärjäys pyrstön yläosassa myös laskeutui hiukan kun ylimääräinen väri lähti irti siltä alueelta.

Paloja kannattaa yrittää hinkata myös sisäpuolelta sillä värjätyt palat saattavat värjätä kuminauhan ja sormet jos sinne koskee myöhemmin. Minusta myös tuntui että punaista väriä (joka on se sotkevin) irtosi vielä hinkkauksen jälkeenkin, joten eliminoin tämän sillä että päällystin koko pyrstön kevyesti MSC -lakalla.

Ja koska paloja lillutellaan erittäin kuumassa vedessä, osan mallista riippuen se voi vääntyä eri muotoiseksi. Huomasin tämän etenkin kun edellisellä kerralla värjäsin armoripaloja ja rinta-osa oli vääntynyt sen malliseksi, että se ei enää mennyt nukelle eikä sopinut vastakappaleeseensa. Tämän voi korjata kuumentamalla palan uusiksi (vedellä tai vaikka hiustenkuivaajalla) ja kääntämällä sen varovaisesti takaisin muotoonsa. Jäykimmät palat tuskin vääntyvät, mutta oikein ohuet menevät helposti lerpuiksi ja vääntyilevät.

 

Lopputulos

Tein myöhemmin myös kaksi uutta pyrstöevää (cernitistä) jotka värjäsin ensiksi violetilla seoksella johon sitten lisäsin punaista suoraan kattilaan ja dippasin uusiksi. Näistä toinen oli valkoinen ja liian iso kattilaan ja toinen oli oranssi:

Tässä on lopullinen värjäystulos ja vielä kevyet kultamaalit päällä:

Väri ei irtoa eikä hankaudu pois kun nukkea posettelee, joten lopputulos on pysyvä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *