BJD-nuket? Mistä onkaan kysymys?

Foorumin säännöt ja ohjeet. Lue ensin!

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
HL-tiimi
Viestit: 93
Liittynyt: 01 Kesäkuu 2019

BJD-nuket? Mistä onkaan kysymys?

Viesti Kirjoittaja HL-tiimi »

Kirjoittaja : Deen
(päivitetty joitakin faktoja Maaliskuussa 2019)


Jotkut voivat ihmetellä mistä ihmeestä on kysymys. Nukeista?
Kyllä. Ei tosin barbeista, eikä posliininukeista, eikä edes nukkekodeista. Kyseessä on jokseenkin arvokkaat mutta kauniit aasialaiset BJD:t. Lyhenne BJD tulee sanoista Ball-Jointed Doll, eli suomeksi pallonivelinen nukke. Itse käytän kuitenkin mieluiten lyhennettä BJD koska se nyt kuulostaa mukavammalta kuin "pallonivelinen".


Mikä sitten tekee näistä nimenomaisista nukeista niin mielenkiintoisia ja mukavia?
Jokaisella on tietenkin omat syynsä mutta ihmiset tuntuvat erityisesti pitävän siitä, että nukkeja voi muokata mieleisensä näköisiksi lähes rajattomasti, eikä muokkaaminen ole edes vaikeaa. Tätä muokkausprosessia kutsutaan usein nuken "customoinniksi". Nukkefirmoilta voi ostaa jos jonkinlaisia silmiä ja peruukkeja, ja jos taitoa löytyy, voi myös helposti muuttaa nuken kasvojenpiirteita maalaamalla (usein käytetään termiä "meikkaus"). Rohkeimmat saattavat tehdä muokkauksia myös hiomalla. Sama nukke voi näyttää todella erilaiselta eri omistajilla.

Toinen asia mikä ainakin itselläni vaikutti paljon näistä nukeista kiinnostumiseen, oli niiden koko.
Yleisimmät nukkekoot ovat 9 sentistä 75 senttiin, myös 80 ja 90 senttisiä nukkeja on tullut lisää markkinoille. Tältä väliltä löytyy vaikka minkä kokoista nukkea, tosin harrastajien onneksi nuket usein noudattavat jotakuinkin samoja mittakaavoja (yleisimmät 1/12, 1/6, 1/4 ja 1/3 skaala). Isoimmat nuket löytyvät Dollmoren Trinity-linjasta ja ovat 105 senttiä pitkiä. Jotkut yksittäiset taiteilijat ovat myös tehneet 1/1 skaalassa ihmisen mittaisia nukkeja. Eivät isot nuket tietenkään mitenkään harvinaisia ole, mutta ne ovat työläitä ja kalliita valmistaa.

Harrastus on lähtenyt Japanista, josta se on levinnyt muualle Aasiaan ja sitä kautta maailmalle.
Suuri osa nukkefirmoista toimii Koreassa ja etenkin 2010-luvulla myös Kiinassa toimivien firmojen määrä on lisääntynyt edelleen. Niin yksittäisiä nukketaiteilijoita kuin muutaman hengen firmojakin on suuri määrä ja näiltä löytyy niin erinäköisiä kuin eri kokoisiakin nukkeja. Firmat yleensä myyvät myös nukeille tarkoitettuja osia, vaatteita ja tavaroita.

Isoin ja tunnetuin firma on Japanissa toimiva Volks. Vaikka sana "Dollfie" tulee nimenomaan Volksin nukeista, saatettiin harrastuksen alkuaikoina sillä tarkoittaa mitä tahansa BJD:ta. Nyttemmin sanan "Dollfie" käyttö yleisesti BJD:sta on vähentynyt, sillä se on Volksin rekisteröimä tuotemerkki. Nukkejen koot ilmaistaan usein sanomalla "SD" (n. 60cm), "MSD" (n. 45cm) sekä Yo-SD (n. 26cm), jotka tulevat sanoista Super Dollfie, Mini Super Dollfie ja Yo Super Dollfie. Muitakin kokoja toki löytyy, jolloin lienee helpointa käyttää skaalaa ilmaisemaan nuken kokoa: 1/3, 1/4, 1/6 ja 1/12.


BJD:t ovat yleisimmin valmistettu polyuretaanihartsista (harrastuksen alkuaikoina on myös käytetty englannin kielestä (resin) suoraan johdettua sanaa "resiini").*
Ne pysyvät koossa vartalon sisällä olevien joustavien narujen avulla. Nukeilla on pallomaiset nivelet, jotka mahdollistavat uskomattoman suuren määrän erilaisia asentoja, antaen nukeille luonnetta ja tehden niistä mielenkiintoisia katsella. En malta olla huomauttamatta, että nuket ovat yleensä myös anatomisesti korrekteja.

Vaikka nukkejen muokkaus onkin yleistä, kaikki ne eivät kuitenkaan ole välttämättä tarkoitettu muokattavaksi.
Monet firmat myyvät yleisten nukke sarjojen lisäksi myös "limited" ja "OOAK" (=one of a kind, ainutlaatuinen) nukkeja, jotka tulevat tietynlaisen meikin, puvun, peruukin ja silmien kanssa. Joskus jo pelkästään nuken pää (ja keho) voi olla rajoitetusti saatavilla. Jotkut ihmiset eivät kuitenkaan anna tämän häiritä ja muokkaavat nuken jokatapauksessa mieleisekseen.

Yksi hauska ominaisuus nukeissa on myös se, ettei sinun välttämättä täydy ostaa kehoa ja päätä samasta firmasta, vaan voit yhdistellä niitä mahdollisuuksien mukaan.
Tietenkään nuket eivät tule kaikki samasta muotista, ja hyvä idea onkin varmistaa etukäteen, että osat sopivat yhteen. Osien löytäminen erikseen voikin sitten olla vähän hankalampaa, koska läheskään kaikki firmat eivät myy nukkeja muuta kuin kokonaisina. Mutta tässä vaiheessa esimerkiksi internetissä toimivat huutokaupat astuvat kuvaan mukaan.


Nämä nuket siis eivät ole mitään lasten leluja, vaan enemmänkin keräilyesineitä.
Arvoltaan muutamasta sadasta eurosta reilusti yli tuhanteen euroon koosta, valmistajasta ja harvinaisuudesta riippuen.

Vaikka sanoin nukkejen olevan enemmänkin keräilyesineitä, ne kuitenkin tuntuvat usein olevan kovin tärkeitä omistajilleen, muistakin kuin rahallisista syistä. Joillekin ne ovat kuin lapsia, toisille kuin seuralaisia, toisille koriste-esineitä ja joillekin kalliita leluja. Joillekin nuket voivat myös olla joidenkin harrastuksen - kuten valokuvaamisen tai ompelemisen - osa.

Näistä nukeista tietäviä, niistä kiinnostuneita tai niitä harrastavia on Suomessa jo mukavan kokoinen porukka, joka kasvaa kaiken aikaa. Tämä keskustelupalsta onkin tarkoitettu niille, joita aihe kiehtoo, tai jotka ovat jo onnellisia nukenomistajia.


* Tällä hetkellä minun käsitykseni mukaan, kaiken järjen ja kääntämisen jälkeen, suomeksikin materiaalia kutsutaan polyuretaanihartsiksi.


Linkkejä
Hartsilapset.fi Hartsilapset- foorumin oma tietopankki suomenkielellä.
Den of Angels - Kansainvälinen BJD keskustelupalsta.
DoA Wiki - Varsin kattava tietopankki nukeista ja niihin liittyvistä asioista.