Kritiikkiä vaiko ei kritiikkiä. Kas siinä pulma!

Foorumin säännöt ja ohjeet. Lue ensin!

Valvoja: Moderaattorit

Avatar
HL-tiimi
Viestit: 93
Liittynyt: 01 Kesäkuu 2019

Kritiikkiä vaiko ei kritiikkiä. Kas siinä pulma!

Viesti Kirjoittaja HL-tiimi »

Kritiikkiä, kritiikkiä.

Tarjolla olisi nyt kaksi kuvaketta tähän pienoiseen kritiikki-ongelmaan. Kritiikinantohan sinänsä ei ole ollut kiellettyä, kunhan sen tekee ystävällismielisessä hengessä ja on ymmärtänyt erottaa kritiikin ja haukkumisen toisistaan, sillä nämä kaksi asiaahan ovat kuitenkin täysin eri asioita.

Kuitenkin monet ottavat kuvia ja tekevät kuvatarinoita lähinnä huvin vuoksi, eivätkä niinkään taiteellista arvoa tavoitellen ja tiedostavat itsekin, että heidän työnsä ei kenties ole täydellinen, mutta ei sen ole tarkoituskaan olla. Tällaisessa tapauksessa kritiikin antaminen olisi siis aivan turhaa eikä lainkaan tarkoituksenmukaista.

Jotkut taas nimenomaan toivovat kritiikkiä, sillä he ovat tehneet työn nimenomaan sillä mielellä, että haluavat kuulla muiden rehellisen mielipiteen siitä, että mikä työssä on hyvää ja mikä huonoa. Oli kyseessä sitten kuvasarja, käsityö tai piirros. Tällöin on hyvä, että kenenkään ei tarvitse pelätä asiallisen kritiikin antamista, vaan että he tietävät varmasti, että kyseinen käyttäjä myöskin haluaa kritiikkiä.

Esittelyssä siis seuraavat merkit:
:kritiikkia: :eikritiikkia:

Nuo ovat mitä oletettavammin melkolailla itsensä selittäviä. Kyseiset kuvakkeet löytyvät hymiölistasta. Vihreä kuvake kannattaa siis lisätä oman postauksensa alkuun, jos erityisesti toivoo kritiikkiä ja punainen kuvake, mikäli missään tapauksessa ei halua kritiikkiä. Lisäksi, mikäli haluaa vain tietynlaista kritiikkiä, esim. vaikkapa koskien kuvakulmia tai vaatteen mallia, niin on hyvä tarkentaa vihreän kuvakkeen perään, että minkälaista kritiikkiä kaipaa. Jos tällainen täsmennys kuvakkeen jälkeen on, tulee käyttäjien jättää muut kuin toivotut osa-alueete kritisoimatta.

Mikäli työn alussa ei ole kumpaakaan kuvaketta, ei kritiikin antaminen ole kiellettyä, mutta on syytä miettiä kannattaako sitä antaa, jos sitä ei kerran erikseen pyydetä.

Sitten vielä kritiikistä noin yleensä. On erityisen tärkeää, että jokainen tietää mitä rakentava kritiikki on. Pelkkä negatiivisten kommenttien sanominen ilman parannusehdotuksia ei ole kritiikkiä, vaan haukkumista. Rakentava kritiikki on työn puutoksista ja virheistä puhuminen, jotka esitetään ystävällisessa mielessä ja mielellään annetaan myös kehitysehdotuksia, miten virheet ja puutteet voisi jatkossa korjata.

Moderaattoritiimillä tulee olemaan nollatoleranssi puhtaaseen haukkumiseen ja mikäli haukkumista esiintyy jatkuvasti kritiikin nimissä jonkin tietyn käyttäjän taholta, tulee tällainen käyttäjä väliaikaisesti bannatuksi.


ELI TIIVISTETTYNÄ VIELÄ:

- Kritiikkimerkki laitetaan postauksen alkuun.
- :kritiikkia: - Haluaa kritiikkiä, mahdollinen täsmennys perään.
- :eikritiikkia: - Ei halua kritiikkiä.
- Jos kritiikkimerkkiä ei ole, voi kritiikkiä laittaa, mutta kannattaa pohtia tarkkaan, laittaakko sitä vaiko ei.
- Haukkuminen ei ole sama asia kuin kritiikki